Додик: Не спремамо се за насиље, али смо спремни да се бранимо

21.09.2016 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска не жели рат нити о томе прича, али да ће се, ако то буде потребно, бранити. Бошњачким политичарима, каже Додик, није први пут да макар у причи звецкају оружјем.
Република Српска никада није споменула рат, нити га прижељкује, каже предсједник Додик, за разлику од бошњачких првака који без потребе подижу тензије. Док Сефер Халиловића спомиње нестанак Републике Српске након референдума, Додик поручује да таква намјера може завршити само на један начин – отцјепљењем Српске.
– Грдно се варају ако мисле да РС није спремна и способна да се брани. РС не подузима никакве акције насиља нити се припрема за рат, али РС ће да се брани. Када би то покушали то би био дефинитивно пут ка самосталности, нагласио је Додик.
Да бошњачка политика звецка оружјем, зна и међународна заједница, каже Додик, али о томе ћуте. Умјесто тога, референдум у Српској свјесно се погрешно интерпретира као покушај сецесије, што, истиче , није тачно.
– Прије неколико или два мјесеца када је Бакир Изетбеговић западне амбасадоре у свом кабинету упознао са наоружањем Бошњака и какво је наоружање у Српској, што говори да ова Халиловићева изјава није случајна, нагласио је предсједник Додик.

Хистерија која се ствара у Федерацији око референдума, каже предсједник Српске , дио је стратегије Бошњака да прикрију чињеницу да радикални ислам све више јача у БиХ. С тим је, додаје, упознат и аустријски министар иностраних послова Себастијан Курц.
– Ова галама генерала тзв Армије БиХ Сефера Халиловића и Бакира Изетбеговића искључиво је везана за прикривање вехабистичких група и њиховог дјеловања у БиХ. Умјесто да се суоче са проблемом тероризма, који је све присутнији у БИХ, и да кажњавају оне који су били на страним ратиштима, они дижу тензије нападајући Републику Српску док о проблему тероризма само ћуте, истакао је Додик.
Предсједник Српске позвао је да се страсти смире и да се сваки облик међусобне борбе води политичким средствима, а не оружјем. То је, каже, једино оружје које Српска користи.

 

Комплетан интервју можете погледати ОВДЈЕ

Архива