Бакир Изетбеговић jедини и највећи извор нестабилности и деструкције у БиХ и регији

28.09.2016 Актуелно

„До опште радикализације у БиХ дошло је захваљујући управо таквој његовој политици пред којом међународна заједница затвара очи, јер им је лакше да се обрачунавају са имагинарним темама и лажним пријетњама умјесто да се баве стварним проблемима и пријетњама по безбједност и суживот у овој земљи“, рекла је Цвијановићева на питање Срне да прокоментарише Изетбеговићеву реторику и његову тврдњу да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик „завршити као Гадафи“.

Она је оцијенила да је занимљиво да ти исти странци увијек имају по неки коментар на реторику Милорада Додика, али запаљиву реторику Бакира Изетбеговића не воле да коментаришу.

Премијер Српске је истакла да је политика Бакира Изетбеговића пријетња за сваког ко је другачији по вјери и нацији, ко другачије мисли и ко не прихвата да проводи његову политичку националистичку платформу.

Она је истакла да је он човјек прошлости који прича о Европи само зато што то странци воле да чују, а у суштини је највећи опструкциониста мултиетичности и суживота у БиХ.

„Ентитет на чијем простору је Бакир Изетбеговић изабран за члана Предсједништва БиХ је оаза дискриминације, сегрегације и безакоња. У том ентитету постоји тотална сегрегација у школском систему, али и мјеста и заједнице које живе свој живот изван додира важећих закона и по обичајима који никад нису упражњавани на простору земље коју он наводно жели одржати као мултиетничку“, констатовала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је срамота за једног политичара тог калибра да у ентитету на чијем простору је биран на најважније позиције постоје образовне установе које функционишу по принципу „двије школе под једним кровом“.

Цвијановићева је нагласила да је то примјер најсрамотније дискриминације и разврставања хрватске и бошњачке дјеце, а једнако је отужна и чињеница да овај лажни борац за мултиетничност никад није омогућио српској дјеци у том ентитету да изучавају националну групу предмета.

Она је навела да се Изетбеговићева „мултиетничка великодушност“ огледа у томе што се дјеци којој је ускраћена национална група предмета понуди да им се у школске књижице упише „српски језик“ иако им је било ускраћено да га изучавају.

„Ма шта Бакир Изетбеговић и политичко Сарајево говорили о Републици Српској, овај наш, како они воле да кажу ‘мањи ентитет’ их је надрастао. У Републици Српској образовни систем је интегративног карактера, овдје се дјеца у школама не разврставају по националности, а у више од 20 школа у Српској бошњачка дјеца изучавају националну групу предмета, а тамо гдје се проблеми појаве, они се рјешавају“, подсјетила је Цвијановићева.

Она је у изјави Срни навела да је примјер дискриминације у ентитету, у којем је Бакир Изетбеговић изабран за члана Предсједништва БиХ, и то што тамо годинама не успијева да се формира клуб српских делегата у Дому народа ФБиХ због системске опструкције мултиетничности, али ни то не брине странце.

„Мостар је „ишчашен“ из изборне сфере, али ни то никог не брине, а десетине непроведених одлука Уставног суда БиХ на простору ФБиХ показује да у том ентитету столује дискриминација, селектовност и потпуно игнорисање правосудне институције у коју се заклињу јер је ‘дејтонска'“, констатовала је премијер Српске.

Она је оцијенила да реторика Бакира Изетбеговића продукује тензије и угрожава међунационалне односе у БиХ и да је његова политика једина стварна пријетња стабилности, безбједности и мултуиетничности.

„Данима прије одржавања референдума о Дану Републике Српске бошњачки политичари су правили драму и упозоравали Бошњаке да се малтене закључају у кућу, јер ће им се нешто десити. Никоме ништа неће бити у Републици Српској и никоме неће ништа фалити само зато што има другачији политички став“, нагласила је Цвијановићева.

Она је поручила да је Република Српска довољно велика да се у њој свако осјећа комотно, много комотније него што се остали осјећају у БиХ и то управо због такве радикалне политике Бакира Изетбеговића.

„Ми смо показали да је Република Српска зрело демократско друштво, способно да успјешно проведе референдум без иједног безбједносног инцидента упркос свим опструкцијама, запаљивој реторици и хајци коју је водило политичко Сарајево предвођено Бакиром Изетбеговићем“, додала је Цвијановићева.

На питање Срне да прокоментарише упућивање позива Тужилаштва БиХ за саслушање предсједника Републике Српске Милораду Додику у вези са одржавањем референдума о Дану Републике, Цвијановићева је рекла да је ријеч о једној лакрдији, с обзиром на чињеницу да постоји 91 неизвршена одлука Уставног суда БиХ, а да никад раније није формиран предмет, нити вођена истрага о било којој од тих непроведених одлука.

„Ако томе додате чињеницу да сам као предсједник Владе Републике Српске још прије три године поднијела пријаву против Емира Суљагића због тога што је Владу Републике Српске назвао ‘нацистима и фашистима’, а да се до данас никад ништа по тој пријави није десило, или да људи из правосуђа БиХ тврде да раде под политичким притиском, а да се нико због тога и не почеше, или ако бивши страни судија Уставног суда БиХ каже да је тај суд усаглашавао своје ставове са ОХР-ом, па онда томе додате и дугогодишњу праксу ретороактивне примјене закона у Суду БиХ, или чињеницу да транскрипти пресретнутих разговора прије заврше у медијима него у судници и на то све још чујете од странаца да се такве правосудне институције БиХ не смију оспоравати, онда се стварно морамо запитати куда иде ова земља“, рекла је Цвијановићева.

Уколико се још покажу тачним приче које круже у новинарским круговима о стотинама службених забиљешки у којима су судије и тужиоци, вјероватно да би се заштитили, детаљно описали који су се домаћи функционери, али и амбасадори петљали у поједине предмете и шта су од њих тражили, каже Цвијановићева, онда је ова земља заглавила у великом блату.

„Али, то очито не брине међуанродну заједницу, њих једино брине рефрендум у Републици Српској“, закључила је Цвијановићева.

Архива