Јубилеј СНСД; Додик: Славите Српску као државу

27.08.2016 Актуелно

Истакао је да је СНСД моћна партија која истиче уставну позицију Републике Српске, која је успјела да Српској обезбиједи политички предзнак у турбулентним политичким годинама. Тада смо као политичка партија почињали у неосвјетљеним просторијама, нудећи нову визију, а данас смо моћна организација, поручио је Додик.

Додик је рекао да је Српска близу одлуке да одбаци правосуђе БиХ које крши Устав и отима права Републике Српске. Суд БиХ не може одлучивати о имовини Српске, њеном грбу, химни, ни о Дану Републике, истакао је Додик.

За 20 година постојања, СНСД је 16 година на власти. Републици Српској и народу, каже предсједник СНСД, вратили су достојанство. Затражио је од свих да се Република Српска слави као држава, да се уважавају припадници свих народа, али и да се спријече странци да намећу овдје своју вољу.

СНСД је политику засновао на слову Дејтонског споразума и до данас, како каже, остао вјеран борби против одузимања надлежности Српске. Супротставили су се покушајима наметања реформи, међу којима и полиције, чији је циљ било слабљење Српске.

Подсјећа да Суд БиХ не може одлучивати о имовини Републике Српске. Тренутно смо близу одлуке, наводи Додик, а која је још давно припремљена – да се одбаци правосуђе БиХ које безочно крши Устав, Дејтонски спразум и отима наша права.

– Уставни суд са три странца и два Бошњака узима права Републици Српској. И кажу нам да је у реду, да немамо права. Сутра ће нам покушати одузети назив Републике Српска – каже Додик.

Предсједник СНСД подсјећа да је СНСД, долазећи на власт, затекао буџет од 240 милиона КМ, плату у просвјети од 70 и пензије од 30 марка, те да су резултати дјеловања странке, каже, видљиви и мјерљиви. Он је оцијенио да су финансије Републике Српске, али и остали сектори, данас снажни и стабилни.

– Република Српска је под руководством СНСД-а и коалиционих партија успјела да постане стабилна, сигурна и просперитетна, за разлику од периода када су власт чинили СДС и ПДП. Нисмо изгубили континуитет стабилности, јер су данас плате у Републици Српској дупло више него 2006. године када је СНСД дошао на власт – рекао је Додик.

Честитајући СНСД-у 20 година рада, предсједник коалиционе Социјалистичке партије Петар Ђокић навео је да 20 година није мало и да је то период након којег се тек може видјети да ли политичка партија вриједи или не.

Свечаној академији и јубилеју СНСД, осим коалиционих партнера, присуствовали су и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадорка Кине Чен Бо, као и бројне личности из јавног живота Српске. Честитке СНСД-а су, између осталих, упутили предсједник Јединствене Русије Дмитриј Медведев и званичници из Комунистичке партије Кине.

[widgetkit id=72]

Архива