Додик: Референдум могуће одржати 25. септембра

15.07.2016 Актуелно

– Веома је важно да се тај датум испоштује и он ће бити испоштован имајући у виду и неке изазове у виду заштите виталног националног интереса одређеног клуба – изјавио је Додик.

У паузи 19. посебне сједнице НСРС на којој се разматра одлука о одржавању референдума о 9. јануару као Дану Републике, Додик је рекао да би процедура већ могла бити ријешена 22. или 23. августа како би се у предвиђеном року расписао референдум.

– Ако клуб не да у одређеном времену своје ставове, сматра се да није реаговао. Ако реагује и покрене витални национални интерес, имамо одлуку суда и очекујем да ће Уставни суд, имајући у виду управо овакав развој ситуације, рјешавати то питање у некој убрзаној процедури – рекао је Додик.

Он је нагласио да је одлука о референдуму одлука свих у Српској, истичући да је данашњи дан историјски важан једнако као и дан када ће бити одржан референдум.

– Већ данас позивам све на окупљање око овог референдума – рекао је Додик.

Коментаришући позив посланика коалиције „Домовина“ да високи представник Валентин Инцко санкционише активности у вези са референдумом о Дану Републике, Додик је рекао да високи представник нема разлога нити може да реагује.

– То је комбинација у којој они мисле да високи представник и суд, у којем имамо два Бошњака и три странца, могу да одређује политички систем и одлуке. То вријеме је, наравно, прошло – рекао је Додик.

Он је нагласио да Бошњаци треба да сједну за сто са представницима Српске и преговарају, а уколико је потребно, прихвате неке ствари које им нису можда увијек по вољи.

– Одлуке високог представника које је донио у вези са Републиком Српском се не објављују ево већ девет година, па неће ни ова. Ако он буде било шта интервенисао, мора да формира свој службени гласник, а нема гдје да га формира. У нашем службеном гласнику ниједна одлука високог представника више никада неће бити објављена – истакао је Додик.

На питање докле се стигло са референдумом о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Додик је рекао да тај референдум „скупља снагу да се одржи“.

Архива