Додик: На добром путу ка адаптацији ССП-а

13.07.2016 Актуелно

„Мислим да се крећемо правим путем да дођемо до тога да се парафира и одобри адаптирани ССП и да се са Владом СР Њемачке одобре мјере које ће допринијети умањењу или елиминацији губитака које наши пољопривредници имају“, рекао је Додик новинарима.

Према његовим ријечима, на састанку са њемачким министром пољопривреде договорено је да неутрална референтна кућа утврди све податке о губицима пољопривредних произвођача и прерађивача у БиХ због примјене ССП-а, и да се на бази тога осмисле пројекти којима би се санирали губици које имају.

Предсједник Српске је оцијенио да би подацима које би утврдила Свјетска банка као неутрална референтна кућа могло да се вјерује и да се на основу тога сачини план за санирање губитака.

„На бази нерационалних и нетачних података не могу да се праве мјере“, истиче Додик.

Он је навео да се подаци Републике Српске и представника власти БиХ о губицима, а који су данас представљени Шмиту, драстично разликују.

„Са наше стране директне штете које се могу егзактно доказати путем увида у постојећу документацију за пољопривредне произвођаче износе 220 милиона КМ. Ту је укључен и губитак радних мјеста и свега онога што иде са Споразумом и наравно губитак од 70 милиона у буџету Републике Српске“, рекао је Додик и додао да постоје и они подаци који говоре о далеко већим непосредним, односно посредним губицима.

Додик је навео да су представници институција власти БиХ Шмита информисали да губици износе 60 милиона КМ, што је оцијенио бизарним, површним, нетачним и штетним за све.

Предсједник Српске информисао је њемачког министра о проблему немогућности транзита у треће земље меса и месних прерађевина из БиХ преко ЕУ, након чега је добио увјеравање да ће он већ данас са надлежним комесаром ЕУ разговарати о укидању тих мјера и омогућавању да се месо и месне прерађевине за треће земље транспортују преко ЕУ.

Додик је додао да је од Шмита могао да чује да Њемачка сматра да споразум БиХ са ММФ-ом треба да буде деблокиран, јер би се тиме помогло стабилизацији општих финансијских прилика у земљи.

Додик је најавио да ће у Српској бити организован један шири састанак на којем ће бити разговарано о наведеним питањима.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић присуствовао је данашњем састанку и он је позван да посјети Берлин како би се разговарало о операционализацији мјера за помоћ стабилизацији пољопривредне производње на овим просторима.

Састанку су присуствовали и њемачки амбасадор у БиХ Кристијан Хелбах, те шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк.

Њемачки министар је данас разговарао и с предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем и федералним премијером Фадилом Новалићем.

Архива