Цвијановић: Не пристајемо на уцјене

16.07.2016 Актуелно

Цвијановићева је нагласила да о механизму координације није могуће расправљати прије него што се деблокира Реформска агенда, која је тијесно везана за аранжман са ММФ-ом.

– И то не зато што смо ми то у Влади Републике Српске тражили, већ зато што је такву везу између Реформске агенде и аранжмана са ММФ-ом заговарала ЕУ. Не искључујем могућност да је све то тако и замишљено управо да би представљало терен за уцјене. Уосталом новац од ММФ-а није поклон, већ кредит, нагласила је Цвијановићева.

Истакла је да када се Писмо намјере потпише, и аранжман одобри на Борду директора ММФ-а, а новац стави на располагање ентитетима, тек тада се може наставити разоварати о механизму координације.

– Да ли ће то бити ове или наредне године, или никад, то зависи једино од СДА, а не од Владе Републике Српске, сматра Цвијановићева и додаје – Што се тиче уцјена, оне не долазе у обзир, без обзира да ли ће аранжмана са ММФ-ом бити или не.

– Што се тиче комуникације са онима који уцјењују, ни то не долази у обзир, закључила је премијерка.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је данас да мисли да писмо намјере неће бити потписано у понедјељак. – Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић показао је спремност да оде на сједницу Савјета и да се размотри имплементација Агенде која је још важнија од ССП.

– Преостао је још координацијски механизам и и ту имамо захтјев Владе Републике Српске да се одлучује консензусом, а немогуће је да имате консензус када имате стотине радних група са стотину чланова, сматра Изетбеговић и додаје- То је немогућ захтјев и надам се да ће то модификовати и да имамо и аранжман са ММФ-о. То двоје остаје повезано, нагласио је он.

Архива