Предсједник Додик на Економском форуму у Санкт Петербургу

16.06.2016 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у оквиру вишедневне посјете Русији на позив предсједника Руске Федерације Владимира Путина, учествује на форуму.

Додик би требало да парафира споразум који је договорен са руском делегацијом током недавних посјета Српској.

– Глобална економија је све више угрожена политичким и социјалним факторима, и изазови са којима је суочена глобална заједница захтијевају конкретне акције с циљем достизања одрживог и уравнотеженог раста, наводи се у припремљеном говору Путина постављеном на званичној интернет страници Форума.

Од кључног значаја је да, како се додаје у говору, владе у свијету заједно раде на тражењу додатних покретача развоја.

Форум се одржава јубиларни 20. пут, а ове године први пут у новом конгресно – изложбеном центру „Експофорум“, једном од највећих у источној Европи.

На форуму ће учестовати представници 600 руских и око 500 страних компанија из 60 земаља свијета – САД, Француске, Швајцарске, Јапана, Велике Британије, Италије и других.

Пословну заједницу ће представљати 500 страних и 600 руских компанија, а најављено је и присуство око 230 генералних директора, као и одржавање 100 различитих догађаја, попут пословног форума Шангајске организације за сарадњу и БРИКС-а, самита енергетских компанија, састанка групе Бизнис 20, конференције о развоју Арктика и заседања међународног клуба „Валдај“.

„На прагу нове економске реалности“ – главна је тема Форума, у оквиру које ће бити размотрени проблем и изазови свјетске привреде у контексту измијењених политичких и економских односа између најутицајнијих држава свијета и региона.

Високо на агенди котира се и питање каква је будућност односа између Русије и Европе, а очекује се да о томе данас говори и предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Када је ријеч о економским питањима Форум циљ је да се поново привуче интересовање западних инвеститора за Русију и стимулише економски раст Русије.

Као и ранијих година, руски предсједник ће се и овог пута обратити учесницима.

Архива