Додик у вишедневној посјети Санкт Петербургу

15.06.2016 Актуелно

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараће и са губернатором Санкт Петербурга Григоријем Полтавченком.

„Ова губернија и сам губернатор Полтавченко су преузели обавезу одржавања добрих односа Руске Федерације и Републике Српске. Као што је познато, велика руска делегација, коју је предводио Полтавченко, боравила је у Бањалуци у априлу мјесецу, а руски тим је прије неколико седмица био код нас како би разрадио детаље споразума који ћу сутра да парафирам на заједничком састанку. Тим споразумом ће се побољшати наша сарадња“, истакао је предсједник Додик и додао да је позив на овај форум веома значајан.

„Када добијете позив из кабинета руског предсједника да дођете на конференцију која се бави економским питањима, а за коју су заинтересоване бројне земље из окружења, у условима сложених економских односа, првенствено Русије и ЕУ, треба да вам је част и задовољство“, рекао је Додик.

Додик ће присуствовати и пленарној сједници – централном догађају Екомоског форума. Руски предсједник Владимир Путин, који ће водити ову сједницу, у поздравном говору учесницима је поручио да глобална економија трпи притиске како политичких, тако и социјалних фактора, те да се због тога захтијева конкретна акција с циљем достизања одрживог и уравнотеженог раста.

Путин је у поздравном говору тражио да се потпуније искористе индустријски, научни, технолошки и иновативни потенцијали и да се брже реагује на промјене на тржишту.

На овом догађају, који ће почети сутра и биће одржан у новом простору – недавно изграђеном изложбеном конгрес-центру који је постао највећи у Источној Европи, очекује се учешће око 10.000 људи. Очекује се долазак Генералног секретара УН-а Бан Ки Муна, као и предсједника Европске комисије Жан Клода Јункера. Њих двојица ће разговарати са руским предсједнико Владимиром Путином који ће у петак отворити Пленарну сједницу.

Почасна земља-учесница форума ове године је Италија, а скуп се затвара у суботу.

Архива