Додик – Иванић: Нелегитимна одлука о попису неприхватљива за Српску

02.06.2016 Актуелно

Додик је рекао је да ће, уколико се ништа не промијени у вези са објављивањем резултата пописа у БиХ, наредних дана дати налог Републичком заводу за статистику да прекине сваку комуникацију са статистичким институцијама БиХ.

Он је нагласио да је неприхватљива методологија по којој је рађен попис и да неће бити примјењива за Републику Српску, те да се нада да ће став о неприхватљивости пописа имати и представници Српске у институцијама на нивоу БиХ.

Иванић је рекао да се попис поново мора вратити у надлежне институције јер све што је урађено – урађено је против интереса Републике Српске и српског народа.

Он је најавио да ће посебно тражити да се провјери да ли је Тужилаштво БиХ вршило притисак у цијелом процесу, с обзиром на то да има информације да је Јукиће донио одлука након разговора са представницима Тужилаштва БиХ.

Oдлука о попису – црвена линија испод које Српска не може да иде

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је неприхватљива одлука о методологији обраде података пописа становништва у БиХ и да неће бити примјењива за Републику Српску, те да је то црвена линија испод које Српска не може да иде.

„Ово је црвена линија испод које Република Српска не може да иде и не можемо да допустимо било какво кретање даље у вези са тим, осим да се то питање врати на поновно одлучивање у складу са методологијама и начинима како је то одређено законом“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем.

Он је изразио наду да ће став о неприхватљивости ове одлуке имати и представници Републике Српске у институцијама на нивоу БиХ.

Предсједник Додик је нагласио да је у цијелом процесу у вези са пописом видљиво да је прекршен закон и да је било утицаја Тужилаштва БиХ на одлуку директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ.

„Јасне информације говоре да је директор сат прије доношења те одлуке био у Тужилаштву БиХ, дошао у страху и саопштио одлуку која није била усаглашена“, истакао је Додик.

Он је нагласио да никакве правосудне институције не могу да се мијешају у питање пописа.

„Суд и Тужилаштво БиХ са својим политичким предзнаком који су већ доказали немају од нас никакву подршку да би могли да одлучују о питању пописа“, истакао је Додик.

Он је најавио да ће за неколико дана, док се види на који начин ће се одвијати ствари у вези са овим питањем, дати налог Заводу за статистику Српске да обустави било какву комуникацију са статистичким организацијама у БиХ.

Додик је нагласио да 196.000 људи не може да уђе у било какав статистички број у БиХ и да је Република Српска против тога.

„Очигледно је да су малверзације у вези са пописом, које су биле познате у самом његовом току, сада изашле на видјело“, рекао је Додик, истичући да је главни циљ био да се бројке реферирају на законе, њихову промјену, а касније и на сам Устав БиХ.

Додик је изразио задовољство данашњим састанком са Иванићем, истичући да је важно разговарати о темама од значаја за Српску и да му је драго што су имали прилику да усагласе ставове.

На питање новинара да ли се осјећа преварено у вези са пописом, Додик је рекао да не сматра да је преварен, али да порив преваре Срба у БиХ свакако живи.

Говорећи о актуелним истрагама које се воде у Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да је увјерен да је у случају Бобар банке, Павловић банке, али и Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ ријеч о политичком притиску и да Тужилаштво БиХ и истражни органи БиХ спроводе политичку одмазду према људима из Српске.

„Немам ништа против да законодавство доведе то до краја, али је евидентно да у погледу банака постоји озбиљна политизација тих случајева“, истакао је Додик, додајући да они који су стварно одговорни треба и да одговарају, али да се Сипа злоупотребљава у политичке сврхе и, по налозима руководства СДС-а, тражи од Тужилаштва БиХ да се приводе људи из Српске.

Према његовим ријечима, проширење истрага на људе попут бившег премијера Републике Српске Александра Џомбића доказ је политизације случаја Бобар банке, што још више удаљава Српску од подршке Суду и Тужилаштву БиХ.

Архива