Завршен митинг, Додик позвао окупљене да се мирно разиђу (ФОТО, ВИДЕО)

14.05.2016 Актуелно

 

13.15 – Милорад Додик, предсједник РС и лидер СНСД-а захвалио се свима који су дошли: „Хвала свима сто сте дошли. Носимо поруке мира и показујемо свима колико волимо РС. Свима који нису данас са нама поручујемо да не треба да сумњају да цемо РС изградити онакву какву ми желимо. Често сам у свјетским канцеларијама био усамљен у одбрани РС. РС није пријетња никоме.
Данас у БИХ смо изложенини радикалним покретима.Муслиманима поручујемо да знамо да нису сви муслимани терористи. И позивамо их да се заједно боримо против екстремиста. Српски народ је научио да је слобода једнако оном што је држава. Зато бранимо РС јер бранимо слободу. У РС живе други и друкчији и тако треба да буде.Ми хоћемо мир. Поштујемо Дејтон. Кажемо немојте нам дирати РС. Зато данас Бањалука и РС исписује најсвјетлије странице своје историје. На овом скупу нас је 7 пута више него на оном тамо скупу. Желимо мир и знам да су у парку „Младен Стојановић“ наши пријатељи кумови и браћа. Али поручујемо онима који их воде да ми бранимо РС од издаје. Издаја је кад не смијеш да кажеш да волиш Србију.Издаја је када прихватите механизам координације, а да нисте питали мене и Жељку. Издаја је када кажете да је Сарајево изнад РС. Не мозе бити Сарајево изнад РС. Босићу смета партријарх који позива на мир у РС. А не смета му када изетбеговиц каже да су Турци овдје били вијековима. То не каже Босић. Срам га било. Знам да у РС не тече мед и млијеко и знам да знате како је тешко доносити одлуке у овако тешким околностима. Доказано ће бити да се на раздаљини од километра могу у Бањалуци одрзати два митинга. И да нема сукоба и ником ниста неце да фали. Проклет био ко доведе до сукоба. Немојте нам причати како нам је добро кад пренесете неку надлежност у Сарајево. Свима поруцујем српски народ има двије дрзаве Србију и РС. Србија нема екстремних група господине Босићу. Тамо је њих 5000, а овдје је нас 35000. Вријеме ће показати степен издаје у Сарајеву. Предсједник Додик је позвао окупљене да се након митинга разиђу кућама.“
Предсједник је позвао окупљене да се разиђу кућама: „Немој коме да падне на памет да иде тамо због радозналости“. Затим су запјевали „Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине.“


13:10 – Марко Павић, предсједник ДНС-а скупу се обратио ријечима: „Ово је вријеме искушења кроз које пролази српски народ, али знали смо увијек наћи прави пут за излаз свих искушења. Никад нам није пут показивао Изетбеговић и његови сљедбеници. Највећа вриједност коју смо стекли је РС и морамо је чувати. Тешко ми пада кад прођем поред плаката ‘Ослободимо Српску’. Од кога да је ослободимо? Имали смо ми и очинских порука патријарха и србије. Нисмо их послушали. Зар је неко пречи од њих? Има један дио руководства који нажалост не мисли тако. Имамо изборе сваке 2 године, дали сте нам повјерење сваки пут. А сада неко хоће да руши на улици. Највеца вриједност РС је наса саборност. Они који желе да порусе РС поручујемо да неће успјети у томе и да ћемо очувати РС. Нудили смо им разговоре, да одустанемо од митинга и заједно одлучујемо о РС. Нажалост то није прихваћено.“
13:00 – Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије је рекао: „Никада ми није било лакше изаћи пред свој народ и говорити јер говором чистог срца и из најбоље намјере шаљем поруку да смо се окупили само због РС. Градимо још бољу РС на том путу смо заједно већ десет година. Обезбједили смо највеци раст РС. Овдје смо и због тога да коначно спријечимо свађе и подјеле и да јасно кажемо да смо сви на путу напретка РС. Само има данас неких који вјерују сину Алије Изетбеговића који сумњају. Данас смо овдје да од вас затражимо подршку. Данас смо овдје да покажемо да је народ већински уз ову власт на челу са Милорадом Додиком. Немамо ништа против оних тамо који су се у мањем броју окупили. Наставићемо да водимо политику сарадње али не моземо да схватимо да се неко може наругати очинским порукама патријарха српског.“
12:50 – Драган Ђурђевић из Српске радикалне странке се захвалио свима који су дошли. Захвалио се доктору Војиславу Шешељу који се брине за РС. „Предсједнику Додику хвала. Има ли ишта часније него бити сљедбеник Радована Караџица Ратка Младића и својих који су стварали Републику Српску. Хвала свима у СДС који мисле другачије него њихово руководство. Позовите на разговоре и на пружање руке. Мора економија да се покрене да се вјерује руководству РС.“
12:45 – Припадник дринског корп ВРС Милан Јоловић обратио се скупу и поручио: „Припала ми изузетна част поруку да прочитам поруку наших ратних команданата. Никад нисмо били дио подјеле српског народа. Због наших хероја поручујемо свим непријатељима српског народа да смо и даље своји на своме и да не угрозавамо никога“. „Генерали су замолили да испунимо 2 жеље. Прва да пошаљемо поруку матици Србији региону и свијету да нико неће окренути Србе на Србе. Молим нашег предсједника и све вас да поздравите великим аплаузом оне који протестују у парку. Значи жеља генерала који су утамничени. Друга жеља Обраћам се свима на овом величанственом скупу и браци и сестрама у парку Младен Стојановић поручујем да смо сви једно. Највеци успјех у рату што нисмо подијелили на партизане и четнике. Сви треба да буду мирни и спокоји јер смо сачували мир.
12:30 – На митингу владајуће коалиције „Срцем за Српску – Стоп издаји!“ у Бањалуци до подне окупило се више од 35.000 грађана.
12:28 – Бањалучки кантаутор Миро Јањанин је поздравио Бањалучане и све грађане РС рекавши: „Ову пјесму сам написао за РС са зељом да у њој зивимо сретно у слози и благостању.“ и извео нумеру „Једна једина“.
12.22 – На Трг Крајине и даље пристижу присталице позиције, тако да је тешко процијенити укупан број људи који присуствује митингу.
12:18 – Интонирањем химне управо почиње митинг власти. Који минут раније је почела да пада киша.
11:50 – Предсједник Републике Српске Милорад Додик стигао на Трг Крајине гдје ће у 12.00 почети митинг под називом „Срцем за Српску – Стоп издаји“.
11:35 – Предсједник Додик је управо изашао из Палате Предсједника и обратио се окупљенима: „Свима желим успјешну и стабилну РС, да влада стабилност и мир, да се уважавамо и да политичке разлике рјешавамо у институцијама гдје им је и мјесто“. Затим се пјешке упутио према Тргу Крајине гдје ускоро треба да почне митинг владајуће коалиције „Срцем за Српску-Стоп издаји!“ Са предсједником Републике на Трг Крајине кренули су и премијер Жељка Цвијановић, посланици СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, посланици и делегати у парламенту БиХ, те високи функционери СНСД-а.
11:15 – Већ је око 17.000 људи окупљено на Тргу Крајине, гдје ће се ускоро из Палате Републике упутити предсједник Српске Милорад Додик. Бројне новинарске екипе прате овај митинг, чији почетак је заказан за 12.00 часова.
10.00 – Очекује се најављена шетња представника владајуће коалиције, од Палате предсједника па до Трга Крајине. Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Република Српска има капацитет да очува стабилност и да је увјерен да ће данашња два мирна скупа у Бањалуци додатно ојачати Српску и показати њен демократски потенцијал.

Фото Галерија 1

[widgetkit id=70]

Фото Галерија 2

[widgetkit id=71]

Архива