Српска сутра обиљежава Дан Републике!

08.01.2016 Актуелно

Да је све спремно за сутрашњи празник, потврдио је и предсједник Српске Милорад Додик, који је нагласио и да су између осталог предузете и неопходне мјере безбједности.

Додик је потврдио да ће из Србије на обиљежавање Дана Републике дођи патријарх српски Иринеј, премијер Србије Александар Вучић и многобројни чланови Владе Србије, те представници више институција.

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци сутра ће бити служена Света архијерејска литургија и славски обред поводом обиљежавања Светог архиђакона Стефана.

Свечана академија биће одржана у Спортској дворани „Борик“, док је свечани пријем заказан у Административном центру Владе Републике Српске, најављено је из кабинета предсједника Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је задовољан чињеницом да у Српској постоји консензус да се 9. јануар и даље обиљежава као Дан Републике.

„Познато је да су српски представници упутили Приједлог закона о Уставном суду БиХ, који је требало давно да буде разматран. Ако буде одбијен, поново ће се окупити политички лидери и мислим да ће бити упућен захтјев да представници из Српске у заједничким институцијама БиХ престану са радом све до момента усвајања тог закона“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Поводом Дана Републике Српске, у организацији Младих социјалдемократа данас је у 30 градова и општина Српске организована акција под називом „Српска и даље слави.“

Током акције, грађани су могли потписати разгледнице упућене страним судијама у Босни и Херцеговини као и Високом представнику. Грађани су скоро једногласно поручили судијама и високом представнику да се не мијешају у унутрашње ствари Босне и Херцеговине.

Грађани у преко 30 градова и општина у Републици Српској данас су послали око 10.000 разгледница са порукама високом представнику у БиХ Валентину Инцку и Уставном суду БиХ. Сви су једногласни у поруци да ћемо Српску и даље славити.

Поводом Дана Републике у Бањалуци је данас одржана и сједница Сената Републике Српске, положени су вијенци на споменике погинулим борцима у свим градовима и општинама Републике Српске, а додјељено и 20 одликовања.

Архива