Цвијановићева позвала високог представника да је смијени

10.12.2015 Актуелно

Цвијановићева је рекла да је информисана да постоји листа на којој је неколико функционера из Републике Српске који би требали бити смијењени од високог представника у БиХ.

Коментаришући реакције из политичког Сарајева у вези са данашњим реаговањем институција Републике Српске на дешавања у Новом Граду, премијер Српске је рекла да су то већ познате координисане акције оптуживања институција Српске и њених званчника да се понашају неуставно.

– Апсолутно се понашамо у складу са уставом. Њихове реакције ме више не нервирају. Показују немоћ једне државе да сама, на основу дијалога и унутрашњег договора, изгради све своје механизме, без позивања странаца да реагују – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске поводом акције припадника Сипе у Новом Граду.

Она је позвала међународне представнике који су критиковали поједине закључке Владе, да пажљиво прочитају дио у којем се наводи да остају опредијељени за сарадњу у оквиру устава и закона.

– Уколико је дошло до промјене праксе, желимо да нам се објасни зашто је дошло до те промјене – рекла је Цвијановићева.

Она је објаснила да Влада нема намјеру да штити било кога ко је починио било какве злочине, али жели заштитити МУП Српске јер је непримјерено да једна безбједносна агенција претреса другу безбједносну агенцију у БиХ.

Цвијановићева је подсјетила да институције Српске стално апелују да мора постојати адекватна координација и сарадња безбједносних агенција с обзиром на све изазове са којима је БиХ суочена.

– Институције Српске увијек су биле спремне за сарадњу у свим процесима који су отворени у БиХ – истакла је Цвијановићева и нагласила да нико није имао намјеру да уништава било какве доказе, нити се неко неодговорно понашао.

Премијер Српске је оцијенила да су на снази одређени пројекти, јер се једино тако може објаснити изненадно неповјерење према МУП-у који се настоји приказати као институција која наводно штити криминал.

– Прије неколико дана смо добили одлуку Уставног суда БиХ којим се оспорава Дан Републике Српске, имали смо прилику да први пут чујемо изјаве и појединих представника амбасада, али и представника ЕУ, који кажу да Дејтонски споразум никада није био ни предвиђен да траје, што је за нас новост – рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да се Република Српска не слаже са тим, те да је за Српску Дејтонски споразум трајна категорија, као што је и Република Српска у оквиру Дејтонског споразума и свега што је добила тим споразумом.

– Очигледно је да су ствари које се овдје дешавају смишљене и планиране с циљем развлашћивања Републике Српске и сигурна сам да ће то оставити посљедице – рекла је Цвијановићева.

Она је захвалила Народној скупштини која је брзо реаговала и изашла у сусрет Влади која је тражила да се разговара о важном питању.

Цвијановићева је додала да је чињеница да опозиција није присуствовала сједници, показала још једну страну неведеног пројекта, те осудила то да сви представници Српске не разговарају о важним питањима за институције Српске.

Архива