Шпирић: Недопустиво кршење Закона о Централној банци БиХ

09.09.2015 Актуелно

Шпирић каже да је спорно то што се након формирања Одбора планира формирање развојно-инвестиционог фонда за јачање БиХ и њених институција који би прва иницијална средства обезбиједио из вишка девизних резерви Централне банке, што представља кршење Закона о Централној банци БиХ.

Он је позвао члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића да упозори српске представнике у Управом одбору Централне банке БиХ да не насједају на те тезе.

„Ако се приступа измјени Закона о Централној банци, онда је најбоље да то радимо заједно, да кроз Народну скупштину покренемо иницијативу да се Централна банка БиХ пререгиструје у акционарско друштво, јер БиХ може почивати само на чистом рачуну“, рекао је Шпирић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, иницијатива да се из вишка девизних резерви формира развојно-инвестициони фонд на нивоу БиХ нема ни законског ни уставног основа.

Шпирић је додао да је спорна и структура Одбора за инвестиције БиХ, којег чине предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, пет министара, премијери Републике Српске и Федерације БиХ, те градоначелник Брчко дистрикта.

Он каже да су неозбиљне изјаве Звиздића да је Савјет министара БиХ реализовао више од 50 одсто обавеза из реформске агенде, која је прије мјесец дана предата Бриселу, као и изјава министра безбједности БиХ Драгана Мектића да је сачињен акциони план за рјешавање избјегличке кризе.

„Добро је да се БиХ на најхуманији начин односи према људима који бјеже од рата, али ово је највећа избјегличка криза и демографско помјерање у посљедњих 100 година и нико не зна колико је милиона људи помјерено са својих огњишта“, нагласио је Шпирић.

Он је рекао да БиХ нема ресурсе да помогне тим људима, јер још има проблема са својим избјеглицама. „Ако говоре да би БиХ могла да прими 500 избјеглица, Звиздић и Мектић прво треба да кажу да већ имају више од 1.000 људи за које не знају одакле су“, напоменуо је Шпирић.

Добро би било, сматра Шпирић, да Звиздић и Мектић одговоре колико има фирми регистрованих из Кувајта, Катара и Саудијске Арабије у БиХ, које дају средства да би се стварали терористички кампови за формирање и регрутовање бораца „Исламске државе“ из БиХ.

„Министар нас упозорава да нема терористичких кампова у БиХ, а инострани медији тврде да има. Проблем за БиХ је што тих кампера има и у институцијама БиХ“, истакао је Шпирић.

Шпирић је упитао представнике Републике Српске у заједничким органима БиХ како је могуће да у Комисији за заштиту свједока нема ниједног Србина.

Говорећи о предстојећем састанку у Бриселу посвећеном структуралном дијалогу о реформи правосуђа, Шпирић је рекао да ће помака бити уколико сви буду заинтересовани за то, а да ће се у супротном видјети шта народ мисли.

Архива