Додик: Изворни Дејтон умјесто нових измјена

08.09.2015 Актуелно

Додик је нагласио да су високи представници мијењали Дејтонски мировни споразум без сагласности страна, осносно Републике Српске и Федерације БиХ, како је предвиђено у самом споразуму.

„Због тога треба све вратити на изворни Дејтонски споразум и поштовати оно што пише у њему. То је шанса БиХ. Свака друга прича је илузија коју странци хране годинама и која се није показала успјешном ни онда када су они овдје управљали комплетном ситуацијом“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Он је додао да је видљиво да наметнута рјешења нису доношена у корист свих у БиХ, већ искључиво Бошњака, те да ароганција коју дио међународне заједнице показује кад је ријеч о  Дејтону највише кошта БиХ.

„Не може бити интерес БиХ оно против чега су, рецимо, и Срби и Хрвати као конститутивни народи. На једном питању се то можда и не види, али немогуће је да то не утиче на масу промјена које су учинили“, истакао је Додик.

Додик тврди да оно што сви у Републици Српској треба да учине јесте да постану свјесни своје позиције у вези с аутономијом и да ту аутономију што више јачају.

„Ако Дејтонски споразум распакују, онда га могу распакивати до мјере да умјесто неизвјесности постојања Републике Српске и ФБиХ дођу у позицију нестанка БиХ“, поручио је Додик.

Архива