Додик са српским представницима власти у РС и у заједничким институцијама

29.06.2015 Актуелно

У Палати Републике Српске одржан  је састанак којем су присуствовали предсједник Српске, Милорад Додик, премијерка Српске, Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине, Недељко Чубриловић, лидер ДНС-а, Марко Павић, као и министар спољних послова БиХ, Игор Црнадак и замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ, Огњен Тадић.  Претходно се, у Палати Републике у Бањалуци, предсједник Додик састао с представницима Републике Српске у Представничком дому и Дому народа парламента БиХ.

Након састанка предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је  да је координација представника Српске на нивоу БиХ и институција Републике Српске веома важна ради договора о томе шта може бити прихватљиво на нивоу БиХ, те изразио увјерење да ће она бити постигнута.

Додик је истакао да се на дневном реду заједничких институција БиХ не може наћи било шта што би значило рушење надлежности Српске, као и да нико од представника Српске на нивоу БиХ не може да доноси одлуке мимо институција Републике.

Предсједник Српске је нагласио да је због тога веома важна координација представника Републике Српске у заједничким и институцијама Српске.

„Не може да се деси да било ко од представника у заједничким институцијама, сходно својој волунтаристичкој, па чак и партијској вољи, мимо институција Републике Српске одлучује о томе шта је важно или не“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са представницима из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ.

Истакавши да је координација важна, Додик је изразио увјерење да ће то бити и постигнуто, јер је и раније било ситуација када су политичке партије биле на власти и у опозицији на различитим нивоима власти, али су координисале о важним питањима.

Он је подсјетио да је претходних година ситуација била другачија, односно једноставнија, јер су у заједничким институцијама били представници истих политичких партија као и у Републици Српској.

„Сада је мало другачије и садашња ситуација тражи додатни напор да се разумију односи и минимуми интереса Српске који може окупити и власт и опозицију и на једном и на другом нивоу и да се договарамо око тога шта може и не може бити прихватљиво на нивоу БиХ“, нагласио је Додик.

Он је навео да је у посљедње вријеме било пропуста, али да треба створити нову праксу односа.

Додик упутио писмо Савјету безбједности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, као што је то учинио и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић,  обавијестио је Савјет безбједности УН да је за Републику Српску неприхватљива резолуција о Сребреници коју је предложила Велика Британија јер не доприноси помирењу и њено усвајање би учинило БиХ нестабилнијом.

У писму упућеном генералном секретару УН, предсједавајућем и свим чланицама Савјета безбједности УН, наводи се да институције Републике Српске, у пуној сагласности, констатују да је потребно Сребреницу прогласити мјестом злочина и над Србима и над Бошњацима, чиме би се на заједнички начин одао помен свим жртвама и послала порука свијету о злочинима који су се десили током трагичног сукоба у БиХ.

У писму, поводом иницијативе резолуције Велике Британије о Сребреници најављене у Савјету безбједности УН, наводи се да је потребно формирати Међународну експертску комисију која ће утврдити сва дешавања у Сребреници у периоду 1992 – 1995 година.

У писму се подсјећа да је српски народ кроз два свјетска рата био на страни прогресивних, слободарских снага антифашизма, а да се овом резолуцијом и снажном медијском кампањом на српски народ ставља хипотека починилаца тешких дјела кажњивих према међународном праву.

„Резолуцијом се српском народу, који је увијек водио одбрамбене ратове и био на страни прогресивних снага, жели наметнути колективни осјећај кривице и одговорности. Приједлог ове резолуције представља дио упорних напора да се дестабилизује овај простор и усмјери ка централизацији БиХ“, наведено је у писму предсједника Српске.

У писму се наводи да су институције Српске опредијељене за европску будућност, за дијалог и сарадњу, демократско уређење и ефикасне и функционалне органе и институције БиХ и потпуно поштивање Општег оквирног споразума за успостављање мира у БиХ и његових Анекса, којим се недвосмислено потврђује и гарантује уставноправни положај Републике Српске.

Додик сутра са представницима парламентарних странака

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараће сутра са представницима парламентарних странака у Народној скупштини Републике Српске, саопштено је из кабинета предсједника Српске.
Додик је вечерас најавио је да ће затражити посебну сједницу Народне скупштине Српске од које ће захтијевати да донесе обавезујућу одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, те да ће о тој намјери сутра обавијестити представнике парламентарних политичких партија у Српској.

Архива