Додик: Расписивање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ

28.06.2015 Актуелно

„Као предсједник Републике Српске у првим данима наредне седмице предложићу и захтијевати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске да распише референдум и одбаци постојање Суда и Тужилаштва БиХ и његово дјеловање на простору Српске“, изјавио је данас Додик новинарима код Манастира Моштаница у Козарској Дубици.

Он је нагласио да случај Насера Орића показује да су у БиХ наметнути Суд и Тужилаштво да прогони српске војнике и официре, а да пушта оне злочинце за које сви знају да су починили злочин и чији су злочини документовани.

Предсједник Српске је поновио да српски народ не може да одустане од истине о Сребреници, о којој се, како је рекао, не може говорити као само једном изолованом догађају из јуна 1995. године, а не узети у обзир континуитет злочина који се дешавао од 1991. до 1995. године.

„Наравно да се слажемо да је Сребреница мјесто злочина, али злочина у континуитету у коме су готово подједнако страдали – и Срби и Бошњаци. Једина разлика је што су Срби упорно убијани у континуитету, а очигледно у једном концентрисаном тренутку убијен је огроман број Бошњака“, рекао је Додик.

Он је нагласио да то не може да буде основа за закључке које неки желе наметнути – да је ријеч о геноциду, јер ту није ријеч ни о каквом геноциду.

„Ријеч је о рефлексу рата, који је већ трајао неколико година“, изјавио је Додик.

Он је поновио да за злочин над било којим људима сви морају да одговарају, а да се, нажалост, одговорност веже само за српску страну и официре.

Архива