Срби су највеће жртве распада Југославије

03.02.2015 Актуелно

Додик је након састанка са предсједником Србије Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем у Београду рекао да одлуке суда свакако морају бити прихваћене, али да остаје чињеница да су исти догађаји у вези са тужбом БиХ против Србије другачије оквалификовани.

„У том погледу неће се побјећи од осјећаја српског народа да је у Хрватској почињен геноцид, да су тамо расељени људи. Људи ће и даље бити увјерени у то јер то показују историјске, имовинске и друге чињенице. Срби су тамо нестали са огромног простора“, нагласио је Додик новинарима.

Предсједник је подсјетио да су Срби на простору Хрватске и Републике Српске доживјели огромна страдања и током Другог свјетског рата, посебно у логору Јасеновац.

Додик је нагласио да би било добро да ова пресуда буде подстрек за сарадњу Србије и Хрватске да оставе размирице и крену даље.

„Можда би била једна од добрих ствари да Хрватска покрене амнестије у процесима који се воде против Срба“, додао је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да након читања пресуде остаје неугодан осјећај свих оних који данас слушају причу о томе како је вођен процес.

„Срби у БиХ никада нису прихватили да постоји таква тужба. Она може бити посматрана сепаратно. Пола БиХ није било за то, међутим суд је то игнорисао, није желио да проведе ту одлуку“, рекао је Додик.

Он је нагласио да га то доводи у увјерење да су многе одлуке политички мотивисане.

„На који начин можете објаснити чињеницу да пола земље БиХ, коју многи промовишу и за коју се залажу, није било за то. Није било институционалне сагласности, а опет је обављена расправа и донесена пресуда“, рекао је Додик.

Предсједник је закључио да је пресуда нови тренутак од кога се мора кренути даље, а да ће сви остати у својим истинама.

Додик је додао да се након свега показало да је Србија била у праву када је раније инсистирала на обостраном повлачењу тужби.

Међународни суд правде у цијелости је одбио међусобне тужбе и Србије и Хрватске за геноцид.(Срна)

Архива