Српска остаје при ставу да се не призна Косово

10.01.2015 Актуелно

„Не видимо интерес да то учинимо. Сматрамо да је потребно да се јасно, на најбољи могући начин етаблира и стабилизује српска национална заједница на Косову и сва политичка и друга права која треба та заједница да има. Српска остаје у одбрани свега тога“, истакао је Додик.

Он је новинарима у Бањалуци, након пријема делегације са Косова и Метохије предвођене директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, рекао да је поносан што је Српска у оваквом економском тренутку изнашла средства за изградњу једног објекта у Косовској Митровици за помоћ тамошњем становништву.

Додаје да је власт Српске спремна да учествују у одређеним пројектима санације школских и неких других објеката у срединама гдје Срби живе на Косову.

Додик је изразио захвалност делегацији Срба са Косова и Метохије која је данас присуствовала обиљежавању Дана и крсне славе Српске, те истакао да је спреман да и убудуће буде дио разговора на тему помоћи Србима на Косову.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да српски народ има двије куће – једну Србију, а другу Српску.

„Обе ове куће засноване су на истом темељу. Тај темељ је Косово и Метохија, тај темељ је косовска вертикала и данашња крсна слава и Дан Републике Српске – Свети архиђакон Стефан, који нас подсећају на то заједништво и јединство“, истакао је Ђурић.

Он је оцијенио да у предстојећем периоду Србија и Република Српска имају подједнаку одговорност, али и вољу да раде на јачању и изградњи српске заједнице на Косову и Метохији.

Ђурић је изразио захвалност предсједнику Републике Српске на досадашњој његовој личној помоћи, као и на помоћи народа Српске Србима на Косову и Метохији.

„Пред нама је дуга борба у којој је потребна политичка солидарност и слога и она врста компактности коју ви у Републици Српској демонстрирате у свим претходним годинама“, истакао је Ђурић.

Он је навео да ће српски народ у 2015. на Косову и Метохији успоставити заједницу српских општина, која није уперена против било кога и на уштрб било кога, већ је израз жеље Срба на Косову и Метохији за слободом и равноправношћу.

„Заједница српских општина кретаће се у оквирима предвиђеним договорима, а биће непокољебљив и чврст стуб опстанка и постојања српског народа, којег ће Србија и Српска сложно помагати“, закључио је Ђурић.

Архива