Додик: СНСД ближе одлуци да не буде дио власти на нивоу БиХ

02.12.2014 Актуелно

„Не интересује нас замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић као неко ко даје милостињу“, рекао је новинарима Додик након састанка са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

Додик је напоменуо да је СНСД ближе одлуци да не учествује у власти на нивоу БиХ.

„У том случају имаћемо мање одговорности, али је сигурно да нећемо аплаудирати власти коју би евентуално чинили СДА, ДФ, СДС, ПДП и НДП“, рекао је Додик, напоменувши да СНСД и ХДЗ БиХ остају политички партнери у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Додик каже да СНСД жели да што прије буде формирана власт и да буду дати активни одговори на европске изазове.

„Уколико СДА, ДФ, СДС, ПДП и НДП на нивоу БиХ буду формирали власт, што је математички могуће, онда ће да буде политичке конфронтације на многим питањима. Инсистирање на математичком збиру може да изазове проблеме“, додао је Додик, оцијенивши да су, захваљујући Изетбеговићу, партије окупљене у Савезу за промјене остале „политички живе“.

Он је поновио да је добродошла иницијатива ЕУ у погледу умањења захтјева према БиХ и поздравио долазак у БиХ високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини.

Додик је поновио да би Влада Републике Српске требало да буде формирана прије 20. децембра и да ће тиме бити завршено конституисање власти у Српској.

„На сједници Народне скупштине Републике Српске, која би требало да буде одржана 10. децембра, биће изабрани делегати у Вијеће народа Републике Српске и Дом народа парламента БиХ“, каже Додик.

Човић је нагласио да ће ХДЗ БиХ у свим варијантама бити дио власти на нивоу БиХ.

„Морамо имати политички ред и стабилност на нивоу БиХ, а да ли ће тако да буде видјећемо за 10 дана. Сваки споразум има легитимитет, па и ‘сарајевски’, иако је намјера била да се њиме створи нека другачија атмосфера у ентитетима“, рекао је Човић.

Он је напоменуо да је за БиХ важно да добије кандидатски статус за чланство у ЕУ.

„Предузели смо одређене кораке ка формирању власти у ФБиХ, гдје треба убрзати цијели процес у кантонима. Веома је важно што је формирање власти у Републици Српској при крају“, каже Човић и оцјењује да би власт у БиХ могла да буде формирана до краја године.

Према његовим ријечима, формално потписници „сарајевског споразума“ имају математичку већину.

„Једини исправан пут је да легитимни представници сва три конститутивна народа формирају власт на нивоу БиХ. Желимо да будемо легалисти, а у случају да пут формирања власти буде другачији, веома брзо ћемо спознати да имамо кризу и сигурно је да о свему одлучују странке из Сарајева“, додао је Човић.

Он је изразио наду да ће да буде испоштована одлука о конститутивности народа у ФБиХ приликом расподјеле шест кључних финкција.

Састанку су присуствовали и предсједницк СП-а Петар Ђокић, ДНС-а Марко Павић, предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић и члан Предсједништва ХДЗ-а БиХ Давор Чордаш. /крај/бон/мђ

Архива