Никола Шпирић, носилац листе СНСД-а за Парламент БиХ из изборне јединице један: СНСД воде интереси РС, опозицију странци

07.10.2014 Актуелно

Истакао је то потпредсједник СНСД-а и носилац листе ове странке за Парламент БиХ из изборне јединице један Никола Шпирић.

– Нас не може нико уцјењивати и одговорни смо према својим бирачима, а не према међународним невладиним организацијама – наглашава Шпирић.

* ГЛАС: Који изазови очекују БиХ након избора и како ћете на њих одговорити ако будете дио парламентарне већине?

ШПИРИЋ: Није било исто заступати интересе РС у институцијама БиХ до 2006. године и након тога. У том претходном периоду високи представник преузео је послове законодавца, наметао законе и одлуке јер није имао оштар одговор првенствено из РС. Доласком на власт СНСД-а и новим приступом предсједника Милорада Додика околности су се промијениле и став РС морао је да се поштује. Заустављен је пренос надлежности, а представници Српске нису се слијепо покоравали наметнутим рјешењима. Поднио сам оставку 2007. године на функцију предсједавајућег Савјета министара БиХ након наметања рјешења од стране тадашњег високог представника Мирослава Лајчака јер је политика СНСД-а конзистентна – није битно пуко обављање функције него креирање рјешења уз пуно уважавање ставова и интереса РС у институцијама БиХ. С временом овај наш став почели су да поштују и у међународној заједници, али и политички актери у БиХ. Већ дуго плаћамо цијену унутрашњег неповјерења у БиХ и та етапа може се завршити само тако што ћемо унутар БиХ тражити рјешења, а не чекати да нам их наметне неко из вана, јер постоје планови у неким међународним кухињама како да се убудуће уређује стање у БиХ. Потрагу за заједничким рјешењима у СНСД-у видимо на другачији начин и не мислимо да ће потписивање неких декларација са СДА допринијети јачању Српске унутар БиХ, као што то мисле и раде челници опозиције из РС. Чека нас низ изазова у наредном периоду и само мудра политика може очувати Српску, а СНСД је показао како се штите ти интереси својим радом у Бањалуци и радом наших кадрова у Сарајеву.

* ГЛАС: Да ли нас након избора очекују уставне реформе као што тврде неки међународни званичници?

ШПИРИЋ: То је дио менија тих међународних кухиња које сам малоприје помињао. Када су увидјели колико смо ми у СНСД-у тврд орах, није им преостало ништа друго него да се траже мекушци по разним странкама да доврше посао за налогодавце, који у дугим преговорима нису могли сломити преговараче из РС да наставе са преносом надлежности и урушавањем уставне позиције Српске. Неспорно је да се мора ријешити питање мањина у Уставу БиХ и представници РС су сарађивали и понудили рјешења у вези са пресудом у случају „Сејдић и Финци“, али то није било довољно јер су се кроз ове преговоре рјешавали односи унутар ФБиХ. Имамо већ изјава неких међународних званичника како нас овај посао чека након избора. Нас након избора чека спровођење програма СНСД-а на јачању економије, привлачењу страних инвестиција и додатном побољшавању животног стандарда грађана, а што се уставне реформе тиче, ту смо јасни – дословно поштивати и спроводити Дејтонски споразум и Устав БиХ као дио овог споразума. Ми нисмо никоме ништа дужни, не може нас нико уцјењивати и одговорни смо према својим бирачима, а не према међународним невладиним организацијама. РС је осам година почивала на стабилности, политичкој и свакој другој, јер су предсједник Српске и члан Предсједништва БиХ припадали једној политичкој партији – СНСД-у и сада смо једина партија која је понудила оба кандидата и сачуваћемо ту стабилност након побједе.

* ГЛАС: Да ли је слабост опозиције управо у томе што су њихови кандидати из различитих партија?

ШПИРИЋ: О слабостима опозиције могло би се причати дуго и бојим се да немамо довољно простора за то. Када сте на насловним странама свих новина објавили вијест о формирању Савеза за промјене, сваки текст је био сувишан. Довољна је била фотографија па да свакоме буде јасно у какве то промјене могу да воде Младен Иванић, Миланко Михајлица, Здравко Крсмановић, Драган Чавић и сви они који су се тог дана ту затекли и одлучили да сруше па освоје власт. Они се нису могли договорити ни ко ће им бити кандидат за шта, а не да договоре како ће и с ким формирати власт. Њима заиста треба неки медијатор, а највише им одговара међународни, да им координише покрете. Видим, уче их у кампањи како да се владају, како да држе руке и гдје да гледају. Жао ми је што кампања траје само мјесец јер почели су да синхронизују покрете и глас, али мисли им лутају па никако да саопште какав им је програм и шта заиста нуде народу у РС. Формирати коалицију чији је једини циљ рушење довољно је деструктивно да ни највећи оптимисти не могу вјеровати у бољу будућност са таквим савезом. Озбиљна су ово времена да би се будућност РС дала у руке таквим људима и увјерен сам да ће бирачи у Српској бити свјесни тога и поново своје повјерење дати озбиљним партијама – СНСД-у, ДНС-у и СП-у.

Сарадња са СДС-ом

* ГЛАС: Може ли се догодити да ће СНСД и СДС и послије избора поново бити у својеврсном савезу или је након разлаза у овом мандату искључена таква могућност?

ШПИРИЋ: СНСД је нудио СДС-у да сарађујемо и да због интереса РС на изборе идемо заједно јер се тако најбоље бране општи интереси у Сарајеву. Они су то схватили као нашу слабост, а не као визију за бољу будућност Српске. Не може се политички савез странака из РС свести на расподјелу функција у заједничким органима и та врста трговине једноставно слаби позицију РС у Сарајеву. СНСД је био свјестан шта добијамо заједно, а шта губимо, а СДС се ограничио на ситне страначке интересе, тако није могло даље и жао ми је што је дошло до тога. Нама ће интереси РС остати на првом мјесту, спремни смо на сарадњу која ће допринијети бољитку Српске, али нећемо бити спремни на уцјене које могу да угрозе опште интересе.

Архива