Додик у Москви: Парафиран вриједан уговор

16.09.2014 Актуелно

 

Са представницима компаније „Зарубежњефт“ договорена испорука мазута, чиме ће и ове године бити омогућена стабилна сезона гријања у Бањалуци и Приједору.

– Разговарали смо са низом валидних фактора у Русији и мислим да је веома важно то што смо разговарали са представницима компанија које су највећи увозници хране у Руску Федерацију, окупљени у оквиру Маршал групе. Разговарали смо са њима о томе како да нам помогну, да развијемо и окупимо наше произвођаче који би могли произвести довољне количине хране и робе те врсте за Русију – рекао је предсједник Републике Српске.

Додик је нагласио, да се у Москви тренутно одржава и Сајам пољопривреде и пољопривредних производа, што је била прилика да се делегација Српске сусретне са одговорним људима, не само из трговинског сектора, него и онима који су задужени за ту врсту снабдијевања.

– Овдје се потражују огромне количине пољопривредних производа, поготово култура као што су купус, лук, кромпир, али и меса и много чега другог. Надам се, да ћемо када се вратимо анкетирати људе и видјети какве резерве постоје – рекао је Додик, додавши да је у вези с овим увијек проблем количина, јер „ако имамо довољно количина, можемо, на неки начин да послујемо веома дугорочно, али морамо бити сигурни у испоручивању хране“.

– Имали смо одличан разговор и са компанијом Зарубежњефт, гдје смо поставили основно питање у вези са мазутом који нам је потребан да би се гријали школе, болнице, широм Републике Српске. Тако да је добра вијест да смо договорили испоруку мазута за Бањалуку, Приједор и градове који се грију на мазут, за неке друге институције, школе, болнице широм Српске, тако да неће бити никаквих проблема у овој зимској сезони. Сигурно, то је добра вијест, и никаквих неизвјесности те врсте неће бити – нагласио је Додик.

– С друге стране, завршили смо разговоре са ВТБ банком. Раније је разговарано о једном кредиту за институције Републике Српске у износу од 76 милиона евра, а у Банци су се усагласили са условима и сада би требало да у институцијама РС проведемо процедуре у вези с тим кредитом – изјавио је за РТРС предсједник Додик.

Сазнајемо, за четвртак је заказан састанак предсједника Додика и премијерке Цвијановић са руским предсједником Владимиром Путином, који тренутно борави на истоку Русије.

Састанак ће почети у 13 часова по московском, односно у 11 часова по нашем времену.

Архива