Додик отворио фабрику „Мак Младост“

03.09.2014 Актуелно

 

Врпцу су, уз Додика, свечано пресјекли и власник фабрике Саша Ристовски и радник Сакиб Верем, а свечаности су присуствовали и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министар финансија Зоран Тегелтија и министар индустрије, енергетике и рударства Српске Жељко Ковачевић.

Додик је том приликом истакао да је отварање ове фабрике дио обнове општине Мркоњић Град послије рата.

„Вашом вољом и нашом подршком општину смо рехабилитоватали и вратили јој основне функције, а дио враћања тог живота је и ова фабрика. Ово је за мене радост, увјерен сам да ова фабрика доноси перспективу општини“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је на крају протеклог одбрамбено-отаџбинског рата општина Мркоњић Град била „испражњена“ под окупацијом хрватских и муслиманских снага.

„Овдје је била девастирана не само инфраструктура, него и друштвени живот, који је требало рехабиловати“, подсјетио је Додик.

Цвијановићева је нагласила да је ово заједнички подухват Републике Српске и општине Мркоњић Град.

„Гдје год имамо прилику да неког запослимо, то је подухват Републике Српске, и ово је подухват Мркоњић Града, заједнички пројекат који смо реализовали свако на свој начин“, навела је Цвијановићева.

Напомињући да заједничким снагама, корак по корак, треба ићи до економски боље будућности, Цвијановићева је истакла да је сигурна да се то може постићи и да је задовољна што је Влада могла да интервенише на различите начине када је ријеч о привреди.

„Желим да ово буде привредни субјект који ће моћи да извршава све своје обавезе према радницима и држави и сигурна сам да успјех неће изостати“, нагласила је Цвијановићева.

Један од сувласника фабрике Валентина Пешевска Јованова рекла је да фабрика запошљава 110 радника, а да се нада да ће број бити дупло већи у наредних неколико мјесеци.

„Имамо потписане уговоре са партнерима из Холандије, Белгије и Румуније, у току су преговори са партнерима из Енглеске. Искрено се надам да ћемо вратити стари сјај ‘Младости“, истакла је Пешевска.

Она је захвалила општини Мркоњић Град, која је, како је рекла, вјеровала у њихов план, визију и дала им пуну подршку.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила је задовољство почетком рада ове фабрике, по којој је Мркоњић Град некада био познат, те захвалила свима који су помогли њено отварање, а посебно предсједнику Српске и Влади, који су у стечајном поступку купили фабрику и предали је општини.

„Давне 1950. године пуштена је у рад фабрика ‘Младост’, па је радила, па није радила. ‘Младост’ је била позната по производњи тешке конфекције“, подсјетила је Аничићева.

Радници су задовољни условима рада и радују се што су поново за машинама.

„Лијеп је осјећај бити поново за машином, посао није тежак. Битно је да што више и квалитетније урадимо“, рекла је Срета Галић, која се конфекцијом бави 24 године.

Предузеће „Мак Младост“ радиће у простору фабрике „Младост“, коју је Влада Републике Српске купила у процесу стечаја и пренијела у власништво општине Мркоњић Град, основавши предузеће „Младост МГ“, а у чију су реконструкцију, санацију и набавку опреме Влада Српске и општина уложиле 500.000 КМ.

Архива