Цвијановић: Самосталност Српске – дуготрајан процес

03.09.2014 Актуелно

Цвијановићева сматра да Република Српска треба да задржи све надлежности које су регулисане Дејтонским споразумом, али да буде и средина отворена за свакога, са гаранцијом једнаких права.

„Немам потребу да нападам БиХ, само констатујем одређене ствари. Не могу да кажем да је она функционална земља, јер сви видимо да то није“, рекла је Цвијановићева за „Нови печат“.

Она је подсјетила да је дио међународне заједнице желио да пренесе дио надлежности на ниво БиХ, обећавајући притом функционалност и економичност.

„Новац добијају институције које имају искључиво административни карактер, а стварни живот лежи на ентитетима. Када се све то послаже може се видјети да се Српска развија као једна цјелина, како у политичком и економском, тако и у територијалном и административном смислу“, навела је премијер Српске.

Говорећи о утицају организације БиХ на даљи развој Српске, Цвијановићева је навела да су дешавања у Украјини и односи ЕУ и Русије довели у ћорсокак реализацију пројекта изградње крака гасовода „Јужни ток“ кроз Републику Српску, због неразумне политике на нивоу БиХ.

Према њеним ријечима, препоруке из ЕУ да БиХ не извози на руско тржиште немају много логике, с обзиром на то да је Русија веома моћан и важан фактор за многе чланице ЕУ.

„Рекла сам да жалим што ми нисмо моћна економија која располаже довољним количинама да све извеземо у Русију. Свјесна сам да наша роба, али и многих других земаља, не испуњава руске стандарде. Одмах сам видјела опозицију како громогласно прозива и говори да сам рекла да ми немамо довољно робе, да смо слаба економија и да немамо шта да извеземо у Русију“, рекла је Цвијановићева.

Share0 0 0 0 0 0

Архива