Додик: Политика садашње опозиције упропастила Српску

19.03.2014 Актуелно

 

Коментаришући данашње потписивање споразума ПДП-а и НДП-а о заједничком наступу на предстојећим изборима, Додик је рекао да је њихово право да се удружују, али да јавност зна да је ријеч о рециклираним, промашеним политикама и политичким лидерима.

„Зна се да су /Младен/ Иванић и /Драган/ Чавић у најтежим временима за Српску изгубили огроман број надлежности и то се све уклапа у један концепт који је већ одавно знан, а то је покушај да у Српску дођу такозване мекше политичке структуре“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је недавно о тој теми говорио и бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун, који је најавио да ће са тим структурама међународна заједница да гради „неку нову БиХ“.

Додик је рекао да је пуно право опозиције да се удружује, али да је ово само маркетиншки трик за привлачење пажње, и да се од њих не може очекивати ништа ново, а поготово не да они буду дио неке атмосфере коју називају – промјене.

„Требају прво себе да промијене, а нису се промијенили, осим што изгледају горе него што су изгледали раније. Данас немају никакав програм, њихова политика је политика мржње и подјела и политика која нема никакав концепт. Они не знају да се баве политиком, јер њихова је политика само реванш и освета. Политика која је раније упропастила Републику Српску не може да донесе никакве промјене“, поручио је Додик.

Додик: Италијани заинтересовани за привредну сарадњу са Српском

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да постоји значајна заинтересованост индустријске заједнице у Милану за привредну сарадњу са Српском, посебно у области пољопривредне производње и шумарства.

Предсједник Српске, који је данас почео дводневну посјету Италији, рекао је да је представницима индустријске заједнице у Милану представио могућности улагања у Републици Српској, које су стимулативне у односу на регију, а посебно на земље чланице ЕУ.

„На примјер, само цијена електричне енергије је два или три пута јефтинија у Републици Српској, за исте индустрије које би се организовале, а што су значајне уштеде“, рекао је Додик у телефонској изјави Срни из Милана.

Он је оцијенио да би ускоро могло доћи до потписивања одређених меморандума у вези са изградњом центра за финализацију, односно паковање пољопривредних производа и дистрибуцију тих производа на тржиште ЕУ, прије свега Италије.

„Немамо сад појединачне параметре, али договорили смо да се направи једна студија о томе и да се види на који начин би се то реализовало“, рекао је предсједник Српске.

Наводећи да је за пољопривредну производњу најважније да има тржиште, Додик је напоменуо да у Милану постоје значајни и велики дистрибутери на нивоу Италије и цијеле ЕУ, који су спремни да преузму пољопривредне производе само под условом да буду адекватно упаковани и припремљени за потребе европског тржишта.

Додик је најавио да ће се састати и с представницима универзитетске заједнице у области техничких наука, који развијају одређене иновације како би могле да се примијене у производњи.

„Овдје је повезаност привреде и научне заједнице веома велика и готово дневно се рјешавају питања побољшања квалитета производа, а држава иза тога стоји са стимулацијама које даје. Ми ћемо се овдје упознати о томе да видимо каква искуства можемо да примијенимо у Српској“, рекао је Додик.

Предсједник Српске сутра ће се састати са градоначелником Милана, са којим ће разговарати о подршци таквим пројектима од локалних и покрајинских власти Ломбардије.

Архива