Додик: Српска да буде трајна и да ојача своју аутономију

09.01.2014 Актуелно

 

Додик је рекао да је Република Српска била и остала израз воље српског народа да буде свој на своме, поносан и равноправан са другим народима са којима је вијековима живио на овом простору, у различитим државним и територијалним оквирима.

„Ми смо државотворан народ, који не прави државу ради државе, него као гаранцију националне слободе и развоја. Тако је, на основама домаћег и међународног права, настала и Република Српска, која је данас дио државне заједнице БиХ“, рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана и крсне славе Републике Српске.

Он је подсјетио да је Република настала у тешким и изазовним временима смутње у којима је једино било јасно да народ жели да има своју републику и оквир у којем ће бранити свој начин живота.

„У стварању Републике Српске било је довољно доказа о њеној ширини и отворености за све припаднике других народа који у њој живе, без дискриминације. Такву Српску наставили смо да градимо свих 22 године, истовремено свјесни важности њеног очувања за садашње и будућа покољења, као једине гаранције нашег националног културног и духовног идентитета“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, ако се изгуби индентитет, народ ће тешко одговорити на бројне унутрашње и спољне изазове, због чега се у истом дану слави и Дан и крсна слава Републике, као снажан доказ идентитета народа.

„Наш начин живота нисмо и не желимо никоме да намећемо, али не желимо да нама, као појединцима и народу, буду наметнуте вриједности које нам нису својствене, нити да будемо мајоризовани под плаштом универзалних демократских начела, која не воде рачуна о томе да у овој земљи живе три равноправна, али не и једнако бројна народа“, поручио је Додик.

Он је истакао да је Република Српска препознала такве тенденције и да није наивна да пристане на било каква рјешења која ће умањити њену аутономију и надлежности.

„Ми желимо да будемо дио савремене цивилизације и да се крећемо ка интеграцијама ЕУ, али само под условом да не изгубимо наш идентитет и да смо видљиви у том процесу“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да Република доказује своје способности и да је њена самоодрживост већ доказана, док је њена способност да управља процесима и собом апсолутно домнантна у БиХ.

„Република Српска је показала у овим тешким годинама да је била исправна одлука времена у којем се српски народ одједном нашао на разним мјестима и поцијепан различитим државним границима“, рекао је Додик.

Он је указао на значај оних који су дали своје животе у стварању и одбрани Републике Српске и којима се, као и њеном првом руководству, дугује захвалност зато што данас грађани имају своју Републику и што могу да живе у миру и слободи заједно са другима.

„Политички људи у Републици Српској су несумњиво уградили најважније за њено постојање. Сви су имали искључиво једну идеју – одбранити народ. Данас морамо одати почаст свим знаним и незнаним прегаоцима који су Републику Српску прославили и одржали, јер само на тај начин можемо да рачунамо на многе друге који долазе“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, данас није лако живјети у БиХ, која се упорно доказује као лоше мјесто за живот и од које Република Српска нема користи и за коју одваја много.

„Данас Репубилка Српска није објект разних мешетарења међународне заједнице. Ни у једној нашој локалној одлуци више не учествују странци и не могу да смјењују никог“, рекаоје Додик, нагласивши да ће домаће функционере смјењивати и постављати народ.

Он је рекао да Српска жели да сарађује са свима, што тражи само уважавање њених посебности и жеља.

„Поштивање међународног права је у највишем домену наших интереса, али морамо рећи да Дејтонски споразум није успио и није ни требало да направе БиХ какву неки желе“, рекао је Додик.

Према његовом мишљењу, грешка дејтонског процеса је у томе што се споразум није проводио онако како је написан, већ онако како су неки замишљали да треба да буде, због чега је БиХ данас неуспјешна земља, а њена позиција тешко одржива.

„Свакако, чинићемо и даље напоре да проводимо Дејтонски споразум и јасно рећи свима да оно што је изван Дејтонског споразума и Устава не треба да траже у Српској“, упозорио је Додик, подсјетивши да многе надлежности које су јој отете нису ојачале БиХ.

Он је навео да никада не треба одустати од Републике Српске, већ учинити све да она буде што препознатљивија и јача.

„Република шаље данас поруке мира. Не желимо дестабилизацију, не желимо да чинимо никоме зло, уважавамо сваког другачијег, уважавамо све, али упорно тражимо и желимо да се уважавамо“, рекао је Додик.

Он је додао да је Српска данас фактор без којег БиХ не може да се креће, јер у све стратешке одлуке мора да буде укључена и Република Српска, у којима раније није учествовала.

Додик је нагласио да пут ка ЕУ остаје једна од стратешких ствари, док ће о кретању ка атлантским интеграцијам одлучивати народ на референдуму.

„Сада не желимо да будемо дио оних који ће у БиХ дати своју сагласност да се крене у НАТО и да имамо границу ове организације на Дрини, због чега никада нећемо дати сагласност да будемо дио НАТО-а без Србије“, упозорио је Додик.

Он је захвалио свима на доласку, као и онима који нису дошли на обиљежавање Дана и крсне славе Српске, али поштују Републику Српску, те пожелио много среће свим грађанимиа Републике, без обзира на вјерску и националну припадност.

„Ово је безбједна република и овдје су добродошли сви који поштују њен устав и њене законе. Живјела Република Српска!“, рекао је Додик.

Свечаној академији присуствовали су патријарх српски Иринеј, премијер Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић, члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, министри у Влади Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, посланици у Народној скупштини Српске, представници Академије наука и умјетности Републике Српске, чланови Сената, представници политичких партија, руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, представници културног и јавног живота, те академске и научне заједнице.

Академији су присуствовали и министар правде Србије Никола Селаковић, министар енергетике, развоја и заштите животне средине Србије Зорана Михајловић и министар иностраних послова Србије Иван Мркић.

Додик: Српска није случајан избор народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се данас са поносом слави Дан Републике и да су 22 године њеног постојања показале да Српска није случајан избор народа, јер је доказала способност да управља друштвеним, економским, политичким и другим процесима.

„Република Српска је тиме стекла позицију самоодрживости и у том погледу направила највећи успјех“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци, након свечане академије поводом Дана и крсне славе Републике Српске.

Додик је напоменуо да је данас Република Српска одлучна и сигурна у своје постојање, те да нема ниједне видљиве опасности која би је могла довести у било какву неизвјесност или довести у питање њено постојање.

Он је рекао да је Република Српска кроз разна времена издржала притиске које је показивала међународна заједница оличена у високом представнику, који је „бездушно криминално“ покушавао од Републике Српске да направи празну љуштуру.

„Али, у томе нису успјели“, истакао је Додик.

Предсједник Српске закључио је да се данас са правом може рећи да политика те врсте није успјела и да је Република Српска, управо због вјере које народ има у њу, показала одлучност да истрпи све притиске и да остане своја на своме.

 

 

 

 

 

 

 

Архива