Радојичић: Вријеме је да високи представник оде из БиХ

15.05.2013 Актуелно

Радојичић је истакао да се види исти стил и код високог представника Валентина Инцка, који „ствари неће да погледа реално“.

– Он има фокус на Републику Српску какав траје већ десет година и онда када у другом ентитету не постоји нормално функционисање власти, није се могуће договорити ни о чему, нема владе, не ради нормално парламент, не могу се донијети одлуке, ријешити проблем „Сејдић-Финци“, он покушава да подијели одговорност на равне части – рекао је Радојичић.

Предсједник Народне скупштине Српске изјавио је новинарима у Бањалуци да је ријеч о пристрасном приступу у којем се у исту раван ставља нефункционисање система у ФБиХ и једна изјава предсједника Српске Милорада Додика једној новинској агенцији или у некој емисији.

– То је потпуно пристрасан приступ, негативан, нажалост, и имамо посла са таквим високим представником и по хиљадити пут можемо само рећи да је вријеме да високи представник оде одавде – навео је Радојичић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко истакао је јуче у обраћању Савјету безбједности УН да лидери у БиХ и даље не испуњавају обавезе према грађанима БиХ и врло ограничена очекивања међународне заједнице, док се друге земље у региону крећу ка будућности у оквиру евроатлантских институција.

Политизација стоте годишњице сарајевског атентата

Радојичић је изјавио да је перцепција сто година од почетка Првог свјетског рата постала проблем, јер унутар БиХ постоје различите оцјене о догађајима из 1914. године, преносе агенције.

– За неке је то почетак националног ослобођења, за неке друге терористички акт, тако да унутар земље имамо различите погледе, а кад се још у то упетља и међународна заједница са својим програмима и пројектима, политизација је неминовна – рекао је Радојичић новинарима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је у писму државама чланицама ЕУ и европским институцијама да Европски пројект „Сарајево – срце Европе“, који је планиран наредне године и чији је циљ обиљежавање сто година од почетка Првог свјетског рата, не представља цијелу БиХ, јер су Срби искључени из пројекта.

Додик је истакао да је за Републику Српску неприхватљиво повезивање Првог свјетског рата с опсадом Сарајева, чиме се показује да је овај пројекат негативно настројен према Србима.

Архива