Додик: Изетбеговић – безначајна политичка фигура

12.04.2013 Актуелно

Коментаришући Изетбеговићеву јучерашњу изјаву да је Република Српска „базирана на костима и геноциду почињеном у Сребреници“, и да никада неће бити изван територије БиХ, предсједник Републике Српске је рекао да Изетбеговићу може само да поручи да се бави својим послом и да проводи исламску декларацију свог оца на начин како је и планирао да уради.

„Република Српска је стабилна у свом институционалном капацитетету и она није Изетбеговићева. Република Српска припада нама и воља њених грађана је гђе ће да живе. Никакво својатање Републике Српске неће помоћи Изетбеговићу да буде задовољнији. Они су давно изгубили Републику Српску и ничим не управљају с њом“, истакао је Додик.

Додик је нагласио да „Република Српска себе не доживљава ништа више од онога што је Дејтон прописао“.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да је спреман да сам оде у Београд и „у лице са Томиславом Николићем расправи неке ствари“, међу којима и ту да „Република Српска није држава“ и да „неистине које је Николић у више наврата износио неће донијети ништа добро никоме, па ни Србима и Србији“, предсједник Додик је рекао да то што Изетбеговић узима за право да коментарише предсједника једне суверене државе каква је Србија говори о његовој убијеђености да има право на све.

Додик је истакао да је Изетбеговић само један од три члана Предсједништва и да БиХ не може да „проговори све док нема став сва три члана“.

„Изетбеговић то масовно крши и уз то нама поручује како треба да будемо смирени, јер, наводно, он нама жели добро. Њега не треба озбиљно схватати, нити прихватати то што говори, јер то ради из очаја и своје историјске предубијеђености да им све припада и да је важно да он постоји“, истакао је предсједник Додик.

Говорећи о јучерашњим разговорима европског комесара за проширење Штефана Филеа са представницима водећих политичких странака у БиХ о провођењу одлуке „Сејдић-Финци“, Додик је рекао да је у Федерацији БиХ блокада која не дозвољава било какво кретање напријед по том питању.

„Ми смо јасно изашли са приједлогом за Републику Српску који подразумијева начин промјене Устава за Српску“, подсјетио је Додик, додавши да се Српска не бави питањима Федерације.

Истакавши да ангажман европског комесара доживљава позитивно, предсједник Српске је поновио да је сав проблем у Федерацији која не дозвољава било какво напредовање на том плану, што је још један од разлога зашто Српска има перманентне губитке.

Додик је рекао да је одавно престао да прати ситуацију у Федерацији у којој су некада неријешени односи између хрватских и бошњачких политичких партија, а некада између бошњачких.

„Али, то је њихов проблем и они морају и да га ријеше“, закључио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Архива