Љубиша Ћосић: Ставићемо тачку на владавину СДС-а

22.09.2012 Актуелно

-Општина је, у сваком смислу те ријечи, сведена на ниво мјесне заједнице. Привреда је на издисају,буџет је са једанаест пао на 4,5 милиона марака, а број незапослених, у односу на 2008. годину, порастао је за 30 одсто. Културни живот је замро, све врсте здравствених услуга се пружају у једној амбуланти, тако да је о квалитету сувишно говорити – истакао је Ћосић у интервјуу за „Прес“.

Све у свему, оцијенио је он, Источно Ново Сарајево је на корак од тога да постане „јавна спаваоница“, пролазна станица за људе који раде у федералном Сарајеву
Шта можете обећати бирачима?
-Промјене! Дефинитивно. Имамо подршку Српске радикалне странке „Др Војислав Шешељ“, Савеза за демократску Српску, Еколошке партије РС и Српске народне странке. Они су у нашем развојном програму препознали темеље за спас Источног Новог Сарајева. Као што смо то у више наврата поновили, не освајамо власт зарад власти, него због истинске намјере да људима вратимо наду да је у нашој општини могуће живјети животом достојним човјека. Нажалост, нисмо имали прилику да у то увјеримо и 69 породица, које су у посљедње двије године напустиле Источно Ново Сарајево.
Народ је, сложићете се, сит изборних обећања. Шта, конкретно, стоји у програму Ваше странке?
-Програм смо направили на основу анализе постојећег стања, развојних
могућности општине, а што је кључно,на основу потреба грађана.Прије свега, наша општина, што до сада није био случај,мора у поптуности бити отворена према Влади Републике Српске и њеним фондовима,другим општинама и градовима, међународним институцијама. Крајњи циљ је, наравно, прилив капитала који ће нам омогућити да коначно завршимо инфраструктурне пројекте на подручју општине, али и да започнемо нове. Циљ број један је ново запошљавање, већи број предузећа и предузетничких дјелатности .
Прије свега, морамо завршити Галерију „Кућански“,Културни центар, објекте које се граде као Скадар на Бојани. Намјера нам је да грађанима Источног Новог Сарајева, као први инфраструктурни пројекат у урбаном дијелу општине, направимо централни градски парк за који смо, властитим новцем, обезбиједили и пројекат.

Колико је реално да се планирано и реализује?
Чврсто вјерујем да је ово што смо планирали могуће реализовати, али нисам од оних који се расипа обећањима. Наравно, не могу рећи да ће се ствари преко ноћи промијенити, али ће, уколико добијем повјерење грађана, за годину дана бити видљиви помаци на боље.

Шта је, по Вама, стратешки интерес општине?
Два посрнула гиганта „Фамос“ и „Енергоинвест“, морамо поставити на ноге, ма колико то сада звучало као научна фантастика. Ових дана је актуелно питање одобрење кредита „Енергоинвесту“, односно недавно није успјела емисија обвезница овог предузећа. Ту не треба тражити кривца, већ заједнички, са власником предузећа и Владом Републике Српске, направити још квалитетније рјешење за спас овог предузећа. Спреман сам да ове своје ријечи гарантујем будућом начелничком позицијом!

Шта највише замјерите актуелној власти?
-Тешко је издвојити неке од силних промашаја којима се окитила актуелна власт у посљедње двије деценије. Најсвјежији примјер је урушена спортска дворана у коју је, до сада, уложено осам милиона марака. Прије двије године, општина Источно Ново Сарајево је подигла кредит од три милиона марака, а од октобра прошле године, начелник Драшковић није Скупштини доставио извјештај о утрошку средстава. Нема новца а, очигледно,нема ни дворане! С друге стране, свједоци смо да је прије неки дан, на Палама, свечано отворена дворана, чија је изградња започета у исто вријеме.
Од спортских успјеха су остала само сјећања, јер је једини „успјех“ начелника Драшковића на овом пољу гашење матичног кошаркашког клуба.

Социјални програм
Општини Источно Ново Сарајево је потребна израда социјалне карте корисника социјалних помоћи, како би она била равномјерно распоређена, а не да ови људи буду предмет политичке манипулације. Међутим, наше опредјељење је да што више људи ради, односно да имамо што мање корисника социјалне помоћи.

Архива