Политичке иницијативе

ДЕКЛАРАЦИЈА о регионалној сарадњи и евроатланским интеграцијама

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Бања Лука 28. јуна 2003.

ДРУГИ САБОР
Савеза независних социјалдемократа

ДЕКЛАРАЦИЈА O РЕГИОНАЛНОЈ САРАДЊИ И ЕВРОАТЛАНТСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА

Босна и Херцеговина и њени ентитети - Република Српска и Федерација БиХ, по својим историјским, културним, географским, економским, геополитичким и другим карактеристикама, представљају саставни дио глобалног европског идентитета.

Питање опстанка Босне и Херцеговине је европско питање. Од ангажмана институција БиХ и њених ентитета на испуњавању европских стандарда и усвајању европских вриједности, као и од ангажмана међународне заједнице, а прије свега Европске уније, зависиће темпо нашег развоја и интеграције у евроатлантске асоцијације. То подразумијева промјену статуса Босне и Херцеговине, која би од објекта међународне политике, морала постати активан чинилац и учесник међународних односа и процеса.

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА је у међународним односима увијек придавао велику пажњу непосредној регионалној сарадњи и развоју добросусједских односа земаља у најближем окружењу, а прије свега са Србијом и Црном Гором и Хрватском. Међурегионална сарадња је незамјенљив процес на путу економског и политичког напретка који води у Европску унију. На том путу БиХ мора са већом одлучношћу и широм визијом кренути у рјешавање отворених проблема у региону. То се нарочито односи на борбу против организованог криминала и корупције, трговине дрогом и људима, нелегалне миграције, тероризма, насиља и свих облика политичког екстремизма.

СНСД је за отворен дијалог измеду земаља које су у недавној прошлости прошле кроз катаклизму рата и за помирење народа као најчвршћем гаранту будућности и стабилности цијелог региона. Приступањем Партнерству за мир земаља региона, садашње одсуство рата на Балкану, треба претворити у трајан мир који обезбјеђује напредак и побољшава живот свих становника региона. Један од услова које саме земље и њихови грађани требају испунити, је побједа над националистичким рецидивима протеклих ратова.

Припреме за улазак БиХ у Европску унију треба максимално убрзати на јасан и отворен начин који би садржавао властите приједлоге, план реформи уз оперативни акциони план конкретних активности.

Пут БиХ у Европску унију води преко:

  • развоја економије и слободне трговине,
  • повратка избјеглица,
  • настављања институционалних и економских реформи,
  • уклањања националистичких политичких баласта,
  • регионалне сарадње,
  • побољшања слободе кретања и либерализације визног режима.

У том циљу СНСД ће и даље активно подржавати учешће БиХ у регионалним иницијативама и покретати и друге видове сарадње које би на аутентичан начин изразиле регионални интерес. Врата Европске уније за БиХ су отворена, али БиХ добар дио пута мора да пријеђе сама. Пут сваке земље у Европску унију је индивидуалан и зависи од ње саме и способности и визије политички одговорних странака да одреде тај пут и учине га бржим и краћим. То није могуће постићи у статусу међународног протектората, већ само са одговорним и јасним програмом, заснованом на широком и демократском консензусу домаћих власти о нашој европској будућности. Да би била озбиљан кандидат за улазак у Европску унију, БиХ мора постати стабилна и самоодржива земља. Катастрофално стање босанскохерцеговачке економије онемогућава нашу европску будућност, јер се земља налази пред потпуним економским и социјалним сломом. За такво стање одговорност сносе и власти ентитета и БиХ, као и међународна заједница. Садашња власт нема реалну, конзистентну и проводиву економску стратегију развоја земље и не може се очекивати да изврши економске и политичке реформе.

Од међународне заједнице очекујемо подршку и охрабрење за процес реформи на европском путу, одобравање статуса претпријема земљама које очекују улазак у Европску унију, као и упрошћавање садашњег визног режима за становнике ових земаља. Само у таквом оквиру и политичком амбијенту могуће је очекивати напредовање БиХ према евроатлантским интеграцијама и статусу који би нас одвојио од мрачне садашњости.