Политичке иницијативе

Промјена еконоско-социјалног стања у Босни и Херцеговини као услов опстанка народа и друштва

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Бања Лука 28. јуна 2003.

ДРУГИ САБОР
Савеза независних социјалдемократа

ПРОМЈЕНА ЕКОНОМСКО-СОЦИЈАЛНОГ СТАЊА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ КАО УСЛОВ ОПСТАНКА НАРОДА И ДРУШТВА

Након избора у јесен 2002. године, власт у БиХ су успоставиле националистичке странке. Тако су Република Српска, Федерација БиХ и Босна и Херцеговина као заједничка држава, добиле власт без визије и без одговорности за стање у земљи. Добиле су власт која прича о доброј атмосфери у тој својој власти, која прича да је најважнија добра воља да се крене у промјене, а дотле народ пати и пропада. Та власт се ослања на ОХР и наметнута рјешења, која произоводе резултате, али само на папиру.

Власт СДС-а, СДА, ХДЗ-а, ПДП-а и СБиХ, карактерише незнање и неспособност, а поготово неодговорност.

За кратко вријеме произвели су огромно незадовољство већине становништва, које се увјерило да националисти не могу бити носиоци економских реформи, побољшања стандарда и враћања повјерења међу народима.

Огромно је неповјерење у власт и оно расте сваким даном. Социјално незадовољство може неконтролисано експлодирати. Мрачне су перспективе за цјелокупно друштво и могућност функционисања државних органа. Стање је несигурно за домаће и стране инвеститоре, а профитирају само ловци у мутном.

Међународна заједница која је након рата уложила доста новца и труда да се стање у БиХ поправи, није успјела да економија буде самоодржива, да БиХ крене са економским растом и да покуша макар достићи предратни ниво. Међународна заједница не успијева у својим добрим намјерама, јер се ослања на политчке опције које су криве за рат и страдања, пљачку, криминал и корупцију. Од таквих се не прави партнер, већ послушник који само мисли на своју функцију и страхује да их не смијени Високи представник.

Зато тражимо од ОХР-а да се изјасни да ли је задовољан резултатима садашње власти и да каже да ли та власт може бити компетентна и да ли може БиХ и њене грађане на било који начин довести у бољу економску и социјалну ситуацију. Због огромних овлаштења, ОХР не може избјећи и одговорност за стање и односе у БиХ. Ако се ниша ма предузме на промјени постојећег стања, онда је међународна заједница саучесник за све оно што се дешава и што ће се десити. Ово није политика, већ је то питање опстанка.

Корупција и криминал разједају државне институције, уништавају перспективу свима, а поготово младима који једино желе да напусте овај простор. Ревизија пљачкашке приватизације предузећа и банака и кажњавање криваца за срамну распродају за један евро, услов су да врати повјерење грађана у државу и њене институције. Подстицајним мјерама мора се омогућити запошљавање за раднике који остају без посла. Социјални програми за раднике без посла, али и за пензионере, постали су питање одрживости живота. То је постало хуманитарно питање у земљи која ни осам година након рата не успијева обезбиједити пословни амбијент, сигурност, посао и егзистенцијални минимум за своје становништво. Грађани БиХ заслужују боље.

Неопходне су хитне реформе у здравству, просвјети, правосуђу, пензијско-инвалидској заштити, полицији, војсци - уз укидање регрутације.

Мора се вратити достојанство свим људима.

Зато позивамо СВЕ:

Позивамо становништво, раднике, синдикате, коморе и удружења, невладине организације и политичке странке, да одлучно искажу захтјеве за промјену постојећег стања.

САВЕЗ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА сматра да је излаз из постојеће кризе, одржавање пријевремених избора на свим нивоима.