Политичке иницијативе

Босна и Херцеговина-заједничка држава народа и грађана

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

ПРИЈЕДОР, 16.06.2001.

ЧЕТВРТИ САБОР СТРАНКЕ НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА -
ЗАЈЕДНИЧКА ДРЖАВА НАРОДА И ГРАЂАНА

Босна и Херцеговина јесте заједничка држава свих који у њој живе и то није спорно. Босна и Херцеговина се диже из пепела непотребног рата који ће једни звати агресијом, други вјерским сукобом, трећи грађанским ратом. Како год га звали, тај рат је био резултат немогућности да се амортизују националне и вјерске разлике које су омогућиле производњу страха, потом манипулацију, а онда и злочине. Зна се које су политичке опције код сва три народа произвеле такво стање и које су га спремне одржавати унедоглед ради власти прије свега над властитим народом чијим се заштитницима стално представљају. Онај ко жели хаос, увијек је ишао на карту страха од различитости, да би створио мрак и безумље.

Босна и Херцеговина је у свом бићу саздана од различитости и то треба да буде богатство, а не извор страха и сукоба. Ту околност треба поштовати и разумном и одговорном политиком поставити брану политици раздора и нових ратова.

У политичком и државном смислу Босна и Херцеговина може функционисати као сложена државна заједница, како је то и предвиђено Дејтон-Париским мировним споразумом. У многим државама постоје рјешења слична уставно-правном устројству БиХ, па ипак функционишу као демократске заједнице. Нису заједнички органи БиХ неефикасни због Анекса 4. мировног споразума, односно Устава БиХ, нити због постојања Републике Српске, како неки желе да прикажу. Нефункционалност и неефикасност су резултат постојања разарајућих ставова и праксе:

jедне - која БиХ третира као привремену творевину, као пуки провизориј и по којима треба само издржати до њене економске и политичке пропасти која би се завршила дисолуцијом, а потом присаједињењем једној и другој сусједној држави;

друге - која БиХ види као унитарну државу без ентитета и као демократију са превасходно или чак једино грађанску државу по принципу - један човјек, један глас.

Обjе варијанте су погубне и опасне за постојање и напредак Босне и Херцеговине.

СТРАНКА НЕЗАВИСНИХ СОЦИЈАЛДЕМОКРАТА сматра да је Босна и Херцеговина сувише важна и вриједна свим њеним људима, женама, а поготово дјеци и да нико нема право својатати себи право да је прави само на један начин. Босну и Херцеговину на принципима Општег оквирног споразума за мир у БиХ, могу градити само одговорне политичке опције које су спремне припаднике сва три народа суочити са истином о рату и злочинима, поштовати МИР и споразум о миру, људска права и слободе. Спремни смо ићи и даље од Дејтон-Париског мировног споразума и на основу заједничких интереса и међусобног повјерења дограђивати надлежности заједничких органа.

Политичке странке које прихватају такву Босну и Херцеговину као заједничку кућу у којој никоме неће бити тијесно, и које тако и дјелују, могу бити наши партнери.

Право које је установљено Уставом БиХ у циљу заштите виталних националних интереса није установљено зарад пуког политичког натезања, нити успоравања изградње међусобног повјерења, већ као трајна гаранција да ниједан народ у будућности не може бити надгласан, да нико не може имати мајоритет над другим људима и народима. Када на власти у БиХ буду одговорне политичке снаге, неће ни бити потребе да се ово право потеже, али оно треба остати као брана свим онима који би опет застрашивали и изазивали сукобе.

Рад заједничких органа мора бити ослобођен страначких стега и дневне политике, окренут рјешавању економије, животног стандарда, сарадње са сусједима. Интерес је Републике Српске и Федерације БиХ, као и сва три народа и свих грађана, па тиме и БиХ као заједничке државе, примат економије над политиком.

Босну и Херцеговину стога видимо као демократску заједницу која постоји и опстаје на балансу права народа и грађанина, а вријеме и међусобно повјерење које морају градити политичке странке које нису одговорне за избијање рата, даваће превагу људским правима.


У Приједору, 16.06.2001. године