Шпирић: Однос према реформи правосуђа - парламентарни аутизам

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву примили на знање извјештаје Високог судског и тужилачког савјета БиХ за 2017. и 2018. годину.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић оцијенио је да се у случају расправе о извјештајима ВСТС-а за 2017. и 2018. годиу говори о "парламентарном аутизму у БиХ", тим прије јер се ти документи "примају на знање".

- Ми морамо бити свјесни неопходности реформе правосуђа у БиХ, то треба урадити унутар БиХ, а не да нам то рјешење дође споља - поручује Шпирић.

Делегат Младен Босић поручио је предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији да сва три стуба власти, укључујући и правосуђе, морају имати парламентарни надзор, односно контролу, да то неко други не би ненадлежно узео себи за право.

Он констатовао да у БиХ нема политичке воље за корјениту реформу правосуђа у БиХ која је неопходна.

Босић је најавио да ће гласати против извјештаја.

Предсједавајући Клуба српских делегата Средоје Новић сматра да је "примање на знање оваквих и сличних извјештаја само обична флоскула" што не би требало да буде настављено.

- Извјешатај треба или усвојити или одбацити, и то би било много коректније за све нас у парламенту - каже Новић.

Према његовим ријчима, парламент БиХ нема снаге за дијалог о постизању компромиса у вези са рјешавањем проблема у правосуђу.

- Морамо отворити дијалог о реформи правосуђа у БиХ. Зашто већ годинама нема тог процеса, а због тога највише испаштају грађани? Није рјешење у смјенама појединих носилаца правосудних институција - истакао је Новић.

Он се посебно заинтересовао са неријешенен односе између полицијсих структура и јавних тужилаштава у БиХ.

Новић је позвао на уздржавање од политичких коментара судских пресуда и указао не апсурдну ситуацију у вези са непотребно дугим судским поступцима.