Шпирић: Запошљавање у техничком мандату доказ да се не жели нова власт

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оцијенио је да је мало искрених и озбиљних у намјери да формирају нову извршну власт што потврђује и расписивање конкурса за запошљавање најмање 100 људи у затвору у Војковићима.

- Сага о затвору у Војковићима траје годинама и Савјет министара у техничком мандату прво именује вршиоца дужности управника и одмах усвоји Правилник о систематизацији радних мјеста па онда Министарство правде хитно прионе на запошљавања у тој установи прије него се заврши технички мандат - нагласио је Шпирић.

Он је изјавио Срни да се конкурси отварају на 15 дана и хитно ће се окончавати процедура избора чиме потврђују да је велика журба да новог предсједавјућег Савјета министара Зорана Теглтију дочека празна љуштура јер није ни изводљиво да он и министри буду именовани и потврђени у тако кратком року.

- Ако се ради са искреним партнерима који истрајавају на договору Предсједништва БиХ онда ће се зауставити сва именовања која су у надлежности Савјета министара - истакао је Шпирић који тврди да је све ово "намиривање заосталих рачуна политичких партнера на растанку".

Он је додао да је један од доказ да искрености мањка у цијелом процесу формирања власти и заказивање сутрашње сједнице Савјета министара у техничком мандату на којој су, између осталог, планирана именовања директора Агенције за истраге и заштиту БиХ и усвајање мјера у вези с мигрантском кризом.

- Чак и ако буде одржана телефонска сједница то је већ озбиљно кршење законских и пословничких процедура јер овај одлазећи сазив Савјета министара само још веже телефонска жица и СМС поруке - рекао је Шпирић.

Он је поново позвао политичке актере да подрже договор и компромис постигнут у Предсједништву БиХ те да окончају процес именовања предсједавјућег и новог сазива Савјета министара јер је то једини пут ка реформама и економском напретку.