Додик: Никада нису потврђене измјене Закона о застави

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да није прихватљиво да се застава БиХ намеће као заједнички симбол БиХ, јер у Уставу БиХ пише да о симболима одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Предсједништво које никада није потврдило измјене и допуне Закона о застави БиХ.

Додик је рекао да у том погледу овај закон не важи.

- Када се упореде ранији снимци, односно када је у Предсједништву БиХ био Младен Иванић видљиво је да су у сали за састанке биле двије заставе БиХ. То је упућивало да се ради о БиХ и о Федерацији БиХ, а нигдје није било заставе Републике Српске. Моје настојање јесте било обезбјеђивање равноправног третмана - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да је сада у сали за састанке у Предсједништву БиХ само једна застава БиХ, што је помак, и да испред његовог кабинета стоји застава Републике Српске.

- Трећи корак јесте подношење Уставном суду БиХ захтјева за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, иако сам покушао да се договоримо. За сваки озбиљан суд је јасно да није испоштована уставна одредба, јер Предсједништво никада није потврдило измјене и допуне Закона о застави БиХ - додао је Додик.

Зато, нагласио је он, застава не постоји и треба да буде склоњена.

Додик је јуче Уставном суду БиХ поднио захтјев за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ.