Циљ националног програма демографске обнове - створити амбијент за бољи живот

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће на јесен, на њену иницијативу, бити пуштена у оптицај радна верзија националног програма демографске обнове, чији је циљ да се створе услови и амбијент за бољи живот грађана Српске.

- Национални програм демографске обнове предвиђа сет мјера које треба добро издефинисати. То је веома важно питање за Српску и с тога сам тај програм и покренула у сарадњи са Владом и осталим институцијама - објаснила је Цвијановићева и нагласила да је то питање изузетно важно, те да захтјева укључивање свих институција.

Према њеним ријечима, документ ће да садржи разноврсне мјере тако да у његовој изради треба да буду укључене све институције, тим стручњака, Републички педагошки завод, здравствени сектор, пословна заједница, као и радници преко својих синдиката.

- Реализацијом овог документа, односно мјера које ће он да садржи желимо да направимо такав амбијент у друштву да би људи могли да раде, да имају боље и добро плаћене послове, да имају реално признату плату, а не да се варамо и да буду незадовољни данас као радници а сутра као пензионери. Документ ће да садржи разне мјере и у тој радној верзији, коју ћемо пустити у току јесени, филтрираћемо све оно што је потребно да би створили друштво задовољних људи - прецизирала је предсједница Републике у интервјуу за портал Вијести.

Она је додала да ће све институције сагледати те мјере и заједно ће се утврдити очекивања, да ли су она реална и какви се реални резутати могу постићи примјеном тог програма.

Прије него што је иницирала израду овог документа, Цвијановићева каже да је проучила сличне програме који су постојали у земљама окружења и у неким европским земљама.

- Кад се све сагледа једна од најважнијих ствари јесте економија, јер ће она омогућити реално запошљавање, гдје неће бити раскорака у платама у јавном сектору и приватном сектору, и да људи могу нормално да живе од свог рада. Ми морамо да осмислимо неку нову енергију у економској сфери, у привреди, нове послове који иду у корак са савременим токовима - појаснила је Цвијановићева.

 

Она је за сарајевски портал Вијести рекла да би то све унијело више социјалне правде и једнакости.

Говорећи о повећању плата у овој години, Цвијановићева је рекла да је циљ да се у овој години дође до просјечне плате од 1.000 КМ, те да је то и Влада Српске предвидјела у својим плановима као један од приоритета у раду.

- Постоје различита мишљења о томе. Неки, на примјер послодавци, кажу да то није реално, а са друге стране Влада сматра да се може ићи према томе циљу и да ће он бити достигнут јер Влада припрема низ законских рјешења која треба да послуже за растерећење привреде, стимулисању запошљавања у привреди и тако даље, а све с циљем да се тај новац за који сте ослобођени прелије у плате радника. Свако има своје виђење, али ја мислим да се ми полако али сигурно крећемо ка том циљу и не смијемо од њега одустати ни у ком случају - нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о функцији предсједнице Републике, Цвијановићева је навела да јој је као предсједнику Републике предност што је претходно била премијер и с тога јој је лакше да има интеракцију са Владом, јер зна на чему треба да раде заједно, а гдје треба пустити Владу да сама ради.

- Мој задатак као предсједнице Републике, прије свега, јесте интеракција са свим институцијама, да обезбиједим њихово јединство, јер оне морају да говоре једним гласом и да се понашају синхронизовано, посебно када је ријеч о неким крупним политичким, економским и социјалним питањима, односно о свему ономе што дотиче живот Републике Српске и њених грађана - истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је њена комуникација са институцијама Републике Српке стална, а посебно са премијером Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком с обзиром на њихову упућеност једних на друге.