Ковачевић: Тачи није позван као представник државе

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Портпарол СНСД-а Радован Kовачевић изјавио је данас да је најважније да предсједник самопроглашеног Kосова Хашим Тачи није позван на Самит процеса сарадње земаља југоисточне Европе као представник државе, већ на начин на који су Србија и званични Београд пристали да буду позивани представници Приштине.

 

"То је за нас у Српској најважније. Док год су СНСД и Милорад Додик на власти у Српској за БиХ ће Kосово и Метохија бити искључиво саставни дио Србије, и то се неће промјенити", рекао је Kовачевић Срни.

Он је нагласио да је недопустиво поређење које прави министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак са његовим прошлогодишњим позивом министру иностраних послова самопроглашеног Kосова Беџету Пацолију да посјети Бањалуку.

"Црнадак је у позивном писму Пацолија титулисао и уважио га као замјеника премијера и министра иностраних послова за разлику од Додика који је у име трочланог Предсједништва упутио писмо Тачију и уз његово име ставио само град Приштину. Питање за Црнатка гласи - како је и чега је Пацоли министар иностраних послова и замјеник премијера ако БиХ не признаје Kосово као државу", каже Kовачевић.

Према његовим ријечима, покушај креирања афере појавио се у сарајевским медијима и уз Црнаткове коментаре непосредно послије веома успјешних Додикових посјета Будимпешти и Минску гђе је имао срдачне сусрете са предсједницима и премијерима Мађарске, Бјелорусије, Молдавије и Русије.

"Њима је веома тешко чути да се са Додиком у Предсједништву БиХ глас Републике Српске гласно и јасно чује широм свијета и да међународни гласови о Српској сваким даном постају бољи. С друге стране, нека Црнадак настави широм свијета говорити само најгоре о Републици Српској и нека се настави, како је сам рекао, црвењети што долази из Српске. За грађане Српске је најбитније да неће моћи још дуго", истакао је Kовачевић.