Додик: Без условљавања приступити формирању власти на нивоу БиХ!

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Без икаквих условљавања треба се приступити формирању власти на БиХ нивоум, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик гостујући у емисији Телеринг РТРС-а.
Додик је истакао да је Изетбеговић тек након састанка са делегацијом СДА почео да условљава.
 
- Пошто СДА не жели да одустане од условљавања, зато смо до овога и дошли. Ја сам данас напустио састанак. Нећу да сједим тамо и губим вријеме. Прво смо имали дужи састанак Човић, Изетбеговић и ја и договорили једно. Онда је Изетбеговић тражио да оде до своје делегацији и вратио се са другим приступом који смо опет морали да рјешавамо. Не у смислу расподјеле, коју смо на неку начин постигли, него са становништва условљавања, тражећи да Хрвати прећутно дозоволе да министрка одбране Марина Пендеш као пошаље усаглашени МАП у Брисел и да је то као услов за формирање власти - објаснио је Додик.
 
Он појашњава да то није био услов када су на почетку заједно разговарали тројица лидера странака.
 
- Изетбеговић је говорио тада да он хоће Министарство одбране. Ја претпостављам зашто он то хоће. Рекао сам да ја с тим немам ни један проблем. Али, ако неко мисли овдје у БиХ да сам доноси одлуке и да каже да Бошњак долази на мјесто министра одбране и да ће он без сагласности својих замјеника донијети такву одлуку о НАТО-у, онда само може да направи кризу - нагласио је Додик.
 
Он је појаснио да ни један министар на нивоу БиХ не може доносити одлуке без својих замјеника који имају иста овлаштења као и министар. 
 
- Такве одлуке министар не може донијети ни без одлуке Савјета министара, а на крају крајеви ни без сагласности Предсједништва БиХ, које и води спољну и одбрамбену политику. То вам је исто да ја сад одем и потпишем споразум о придруживању са Србијом. Према томе, ако неко хоће да прави проблем у овој земљи, нека га прави. Када би неко то урадио и предао МАП, онда би увео нову праксу, онда би то значило ово што сам рекао да и ја имам право да самостално радим сличне ствари - каже Додик.
 
Додик је нагласио да без сагласности Републике Српске нико не може да однесе МАП у Брисел, ни сада, ни у будућности.