Нова болница у Добоју унаприједиће здравство регије

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

У Добоју је постављен камен темељац за изградњу нове болнице "Свети апостол Лука". Камен темељац положили су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и директор компаније "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Цхан.

 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да свједочимо важном догађају, који је за многе некад био и нестваран.

- Ова болница добиће најсавременију опрему. Овдје су се среле наша жеља и потреба и способност кинеских партнера да изграде овај објекат. Добој заслужује ову болницу. За 36 мјесеци овдје ћемо се поново нађи, на понос свих нас - рекао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић нагласио је да је преко 800 милиона марака уложено је у здравствени сектор Српске откако је СНСД са коалиционим партнерима на власти.

- Привилегија је учествовати у оваквим пројектима какав је овај у Добоју - рекао је он.

Он је поручио да ће грађани Добоја имати најсавременије услове за лијечење, достојних 21. вијека.

- Здравствени радници ће моћи да покажу сва своја знања користећи најсавременију технологију и опрему. Градњом ове болнице здравствени сектор не зауставља инвестиције. Градићемо болнице у Зворнику, Фочи и Градишци - навео је он.

Претходно су министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и директор компаније "Чајна синофарм" Ли Цхан, потписали уговор за пројектовање, изградњу и опремање нове зграде добојске болнице.

Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић истакао је да Влада Српске наставља храбро да улаже у здравство Српске.

- Желим све да вас позовем да се за три године овдје поново састанемо и прославимо отварање објекта нове болнице "Свети апостол Лука" - рекао је Шеранић.

Директор компаније "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Цхан изразио је задовољство због пројекта изградње нове болнице у Добоју.

- Ми смо највећа кинеска компанија која се бави медицинском и здравственом опремом. Бавимо се и међународним фармацеутским пословањем - рекао је он.

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је да први пут присуствује оваквом догађају.

Честитао је премијеру Српске, предсједдавајућем Предсједништва БиХ и институцијама Српске на овако великом догађају.

- Односи Кине и БиХ су кренули путем брзог развоја - додао је он.

Пројекат изградње по принципу "кључ у руке" представља један од најзначајнијих подухвата Владе Српске у здравственом систему, с циљем изградње модерне, савремено опремљене болнице за пружање квалитетних здравствених услуга по највишим стандардима, грађанима Добоја и сусједних општина.

Радови на изградњи нове болнице трајаће 36 мјесеци.