Приоритет - одлазак Валентина Инцка

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће му приоритет бити одлазак високог представника Валентина Инцка јер је мешетар који је говорио неистине и неоправдано клеветао Српску на сједници Савјета безбједности УН.

 

"Да ли ћу успјети, не знам. Инцко не може да буде партнер за разговоре, а поготово јер је упоредио Српску са Хитлеровим режимом, што сам и раније рекао. С њим се нећу састајати док се не извини Републици Српској", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће као члан Предсједништва БиХ учинити све да објасни шта су радили високи представници у БиХ који су наметнули 560 одлука са законском снагом и тиме креирали нови систем у БиХ.

"Они су безобразници који су довели до тога да криве унутрашње односе у БиХ, а креирали су потпуно нови систем. Инцко може да буде лицемјеран када оде у Савјет безбједности УН и различите догађаје у Српској оквалификује као највећи проблем, а није нашао за сходно да каже да је правосудни систем креирао високи представник и да тај систем не функционише", додао је Додик.

Он је напоменуо да Инцко сада говори о употреби бонских овлашћења.

"Нека их употријеби, па да видимо ко ће их овдје прихватити. Позивам све људе у БиХ да одбију мјере високог представника јер нису направили систем који функционише. БиХ се заглавила у проблеме зато што су наметнуте одлуке и зато морамо сјести и позивам колеге у Предсједништву БиХ и партнере на нивоу БиХ да отворимо свако питање и видимо шта је најбоље рјешење. Уколико то не урадимо неће бити користи за Србе, Бошњаке и Хрвате", сматра Додик.

Он тврди да је корупција на нивоу БиХ ужасна, а посебно у Комисији за жалбе.

"Важније је да имате члана ове комисије, него да имате било какву функцију. Не тражим да се ово прилагоди мени, него свим људима у БиХ. Треба укинути и Закон о јавним набавкама и донијети закон који је најбољи у европским земљама. Имамо много посла и ту не видим никакву интервенцију међународног представника, а неистине које је Инцко изнио у Савјету безбједности мораћемо јавно да рашчистимо", рекао је Додик.

Он је поновио да на ниво БиХ иде да заступа Републику Српску. "Било би добро да на нивоу БиХ буде постигнут договор о много чему, али то никада неће бити на штету Републике Српске", поручио је Додик.