Влада ће размотрити могуће интервенције у вези са цијеном горива

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће Влада у четвртак, 14. јуна, разматрати информацију Министарства трговине и туризма у вези са цијеном горива и евентуалним интервенцијама у том смислу.

Цвијановићева је нагласила да у одређеним ситуацијама постоји простор да се интервенише без обзира на отворено тржиште и правила тржишне економије.

"У одређеним ситуацијама, врло јасно прописаним, можете да интервенишете. Познато је да су овдје биле доношене одређене одлуке ограничења марже када је ријеч о појединим намирницама за општу употребу", подсјетила је Цвијановићева.

Она је изразила жаљење што је цијена горива повећана, али и појаснила да је једно повећање било у вези са акцизама, а након тога повећања која су условљена цијеном на глобалним тржиштима, на шта Српска није могла да утиче.

Коментаришући протесте због цијене горива на саобраћајницама у појединим локалним заједницама Српске, Цвијановићева је рекла да свако има право да изрази незадовољатво, али да не подржава ситуацију у којој је због тога блокиран саобраћај и онемогућено пацијентима, било да су у амбулантим или цивилним возилима, да дођу до здравствених установа.

Она је навела примјер блокаде кружног тока на западном транзиту који води према Универзитзетском клиничком центру Републике Српске.

"Такође, имате људе који се баве озбиљним пословима и морају да стигну негдје у одређено вријеме. Нико нема право да му закрчи пролаз да стигне и одради свој посао", навела је Цвијановићева.

Она је поновила да подржава свакога да изрази своје мишљење, али да не подржава да се на тај начин блокира већина која другачије мисли.