Предсједник Српске доставио одговор Анкетном одбору

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Републике Српске Милорад Додик доставио је одговор Анкетном одбору Народне скупштине, који треба да сагледа све чињенице у вези са смрћу Давида Драгичевића, у којем их је упутио на полицијске и правосудне органе ради прикупљања информација и спознаја с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са наведеним случајем.

 

Предсједник Републике је навео да је у случају смрти Давида Драгичевића ријеч о примјени Закона о полицији и унутрашњим пословима, као и процесног кривичног законодавства /Закона о кривичном поступку/ за чију примјену су задужени законом одређени органи као и правила по којима су дужни да поступају.

"Органи који поступају по наведеним законима су полицијски службеници Министарства унутрашњих послова, судови, тужилац и други учесници у кривичном поступку предвиђени законом, када поступају у кривичним стварима", истиче се у одговору.

Предсједник Српске је нагласио да је основни задатак Министарства унутрашњих послова заштита од угрожавања Уставом утврђеног поретка и угрожавања безбједности Републике Српске, заштита живота и личне безбједности грађана, а основно право и дужност тужиоца је откривање и гоњење учинилаца кривичних дјела.

"У том смислу Вас упућујем на поменуте органе ради прикупљања информација и спознаја с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем Давида Драгичевића. Истовремено Вас подсјећам да предсједник Републике дјелује искључиво у оквирима и надлежностима које су дефинисане Уставом Републике Српске а које су, поред осталих надлежности, превасходно усмјерене на представљање Републике Српске и изражавања њеног државног јединства", нагласио је предсједник Републике.