Честитке поводом Дана Војске Српске: Војска најзаслужнија за одбрану народа

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Војска Републике Српске уважавала међународне конвенције о ратовању и да је то војска која је бранила слободу свог народа и којој се не може приписати да је чинила злочине.

Честитајући Дан Војске Српске свим њеним припадницима, Додик је напоменуо да је 12. маја 1992. године донесена одлука о формирању Војске, као војне формације у одбрани слободе српског народа и политичке и војне верификације воље тог народа која се прије тога одразила кроз формирање Републике Српске.

"Да није било Војске Републике Српске страдање нашег народа било би далеко веће и обимније и подсјетило би на наша страдања из Другог свјетског рата", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након централне манифестације обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Дана Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Додик је подсјетио да је разлог зашто се српски народ дигао у стварање своје државе и војске управо то историјско сјећање на страдање које је било масовно у прошлом вијеку.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је данас 12. мај - Дан Војске Републике Српске /ВРС/ свим припадницима ВРС и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, истакавши да је немјерљив допринос који су ВРС и њени борци дали у стварању и очувању Српске.

"Зато се данас са посебним пијететом сјећамо свих који су нам храбрим дјелима, не штедећи ни оно највриједније што су имали - животе, омогућили да данас живимо у миру и слободи. У име Владе Републике Српске и своје, свим припадницима ВРС, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, упућујем најискреније честитке поводом обиљежавања Дана ВРС", наводи се у честитки.

Цвијановићева је истакла да је ВРС један од симбола идентитета српског народа у БиХ, а трајна обавеза свих је да памте српске борце који су у одбрамбено-отаџбинском рату одбранили Републику Српску и сачували свој народ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"Увјерена сам да ће Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук, са поносом и поштовањем и у будућности наставити да баштини њену традицију, част, понос и достојанство", наводи се у честитки.