Цвијановић - Чубриловић: Политичке одлуке Уставног суда БиХ

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је став парламента поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа за оцјену уставности Закона о Дану Републике непромијењен, имајући у виду различито тумачење и политички приступ Уставног суда БиХ када је ријеч о 1. марту и о 9. јануару.

 

Чубриловић је истакао да се из те двије одлуке види да је ријеч о политичком приступу суда и да није поштован правни принцип.
"Надам се да ће Тим за припрему одговора и учешће у одбрани поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа за оцјену уставности Закона о Дану Републике направити своје виђење ситуације и упутити га суду и да ће овај пут бити цијењена правна мишљења и аргументација, те да неће бити донесена политичка одлука", рекао је Чубриловић новинарима.
Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да тема празника, која постаје доминантна на политичкој сцени, није ствар која може допринијети било каквом бољем разумијевању у оквиру БиХ.

"Било би боље да се бавимо темама и питањима којима смо се данас бавили, потписујући важне споразуме који се односе на изградњу важних инфраструктурних пројеката, а то значи и на генерисање одређеног раста кроз ангажовање наше оперативе и услужних дјелатности", сматра Цвијановићева.

Она је подсјетила да се у БиХ због празника већ водила битка.

"Нажалост, политички приступи су евидентни пред одређеним правосудним институцијама што је трагично, али исто тако како неко нађе начина да атакује на одређене ствари, други налазе начине да их одбране, и тако ће бити и у будућем периоду", додала је Цвијановићева.

Она је поручила да ће се увијек наћи рјешење за 9. јанаур.

Тим за припрему одговора и учешће у одбрани поводом захтјева десет делегата у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности Закона о Дану Републике, сутра би требало да на сједници у Бањалуци дефинише одговор, након што сви чланови Тима доставе своје приједлоге и мишљења.