Вучићева посјета Загребу добра прилика да се ријеше многа питања

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је Србија несумњиво једна од најважнијих земаља у региону за стабилност и безбједност и да је посјета предсједника Србије Александра Вучића Загребу добра прилика да Србија и Хрватска отпочну дијалог и да се многа питања, која су до сада представљала проблем, покушају ријешити.

 

Додик је истакао да Вучић овом посјетом показује да Србија има капацитет и способност за разговоре и договоре по многим питањима. 

"Очигледно је да атмосфера која се прави у Хрватској око ове посјете није примјерена, али то управо говори о значају који Вучић као предсједник Србије има у регионалној стабилизацији и добрим односима", рекао је Додик. 

Додик је оцијенио да су многа питања из прошлости веома тешка, у односима између Срба и Хрвата, али да ову посјету треба искористити као нову прилику да се успоставе сигурни и добри односи у будућности који би гарантовали безбједност и мир за оба народа и све три државе. 

Према његовим ријечима, Срби имају двије државе - Србију и Републику Српску, Хрвати имају Хрватску и то је нови историјски контекст који је донио распад бивше Југославије. 

"Желим успјех Вучићу у разговорима. Он је позван да својим кредибилитетом представља не само Србију, него и да разговара о свим питањима између Срба и Хрвата", рекао је Додик. 

Говорећи о могућем безбједносном ризику током Вучићеве посјете Хрватској, Додик је рекао да тај ризик увијек у неком смислу постоји, али да не вјерује да би могло нешто да се догоди што би угрозило ову посјету. 

"Знајући Вучића, то сигурно њега не би спријечило да оде у посјету", рекао је предсједник Српске. 

Подсјећајући на неугодно искуство у Сребреници, Додик је рекао да институције БиХ крију оне који су тада покушали убиство Вучића. 

"Институције БиХ и њихови политички ментори, прије свега бошњачки, а дијелом и ови из Савеза за промјене, из српског народа, скривају починиоце мада је то све јасно, шта они чине и раде. То је свакако опасно за све будуће догађаје, али вјерујем да ће Хрватска, а и Србија, водити рачуна о безбједности саме посјете", закључио је предсједник Републике Српске.