Кошарац: Бошњачки политичари не могу да утичу на то шта ће да слави Српска

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да иницијатива посланика СДП-а Дениса Бећировића у вези са 9. јануаром представља један од покушаја обрачуна са Републиком Српском и њеним значајним датумима и поручио да бошњачки политичари не могу да утичу шта ће Српска и њени грађани да обиљежавају.

"Бошњачки политичари могу да вријеђају, као што то сада чине Бећировић и лидер СДА Бакир Изетбеговић, али никако не могу да утичу на то шта ће и на који начин обиљежавати грађани Српске. Грађани Српске су на референдуму рекли своје мишљење о 9. јануару. Сви који су били крај малих екрана или на обиљежавању 9. јануара били су поносни на Републику Српску и захвални свима онима који су дали свој допринос њеном стварању", нагласио је Кошарац.

Он је рекао новинарима у Источном Сарајеву да "нити један Бећировић нити ини Бећировићи из Федерације БиХ неће моћи утицати на судбину Републике Српске, а нарочито не на оно што институције и грађани Српске желе".

"Ово је примитиван политички потез оних којима је Бакир Изетбеговић идол. Мене ово подсјећа на чињеницу да је Денису Бећировићу идол Бакир Изетбеговић и да се такмиче ко ће покушати да направи што већу штету Републици Српској", истакао је Кошарац.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а истакао је да ни Бећировић ни Изетбеговић не могу направити проблем Републици Српској јер су Српска и њене уставне институције јаке.

Наводећи да је теоретски могуће да се Бећировићева иницијатива нађе на дневом реду сједнице Представничког дома, Кошарац је позвао посланике из СДС-а да се то у старту одбије.

"Ако они не буду из неких разлога уз Клуб СНСД-а, СНСД има пословничке могућности у оба дома Парламентарне скупштине да заустави иницијативу и доношење таквих закона", објаснио је Кошарац.

Он је додао да треба видјети како ће СДП реаговати на Бећировићеву иницијативу, истичући да она не доприноси смањивању пренапрегнутих међунационалних и политичких односа у БиХ.

"Мислим да СДП треба да каже да ли он наставља политику Бакира Изетбеговића да се Република Српска и њене институције и воља грађана омаловажавају и вријеђају", рекао је Кошарац и закључио да што је више таквих напада из Федерације БиХ на Републику Српску, све је мање БиХ.