Додик уручио одликовања поводом Дана Републике

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска држава српског народа, али да је увијек спремна да прихвати све оне који желе да живе овдје поштујући њене институције.

 

- Република Српска је довољно широка и јака да прихвати све оне које желе да живе на њеној тероторији и прихвате њене вриједности - рекао је Додик.

Предсједник Српске одликовао је бившег предсједника Србије Томислава Николића Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске.

Николић је, након што је примио одликовање, рекао је да се 27 година бавио политиком и да је, између осталог, био предсједник Србије.

- За предсједника Србије два највећа изазова су Република Српска и Косово и Метохија. Ако је пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна другој ваша самосталност, онда вам од срца желим да се то и догоди. - рекао је Николић.

Додао је да је Српска свих ових претходних година била на искушењима, нарочито за вријеме рата.

- И када остарим и не будем у могућности да будем са вама овдје, овај орден ће ме усправити у знак поштовања и љубави према Српској - рекао је Николић.

За нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Аустрије и Републике Српске, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Ханса Кристијана Штрахеа, вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије, Орденом Републике Српске на ленти. Одликовање је у име Штрахеа преузео замјеник градоначелника Беча и потпредсједник Слободарске партије Јохан Гуденус.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске, Додик је одликовао Марка Павића, бившег градоначелника Приједора, Мићу Мићића, градоначелника Бијељине и Емира Кустурицу, прослављеног српског филмског редитеља.

Марко Павић је изразио захвалност народу и Војсци Републике Српске који су створили Републику.

- Ова одликовања имају већу тежину, јер се додјељују поводом Дана Републике и имамо додатну обавезу да се боримо за Републику Српску и да памтимо оне који су живот дали за њу - рекао је Павић.

Кустурица се, након што је примио одликовање, захвалио предсједнику Српске и честитао грађанима и званичницима Дан Републике, рекавши да је сјећање база српског народа и Републике Српске, те да наша идеја о слободи треба да се пројектује и на очувању језика.

Он је рекао да велике силе већ седам вијекова проводе геноцид над српским народом.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за рад и изванредне заслуге на учвршћивању мира и међународне сарадње између Аустрије и Републике Српске, као и за личне резултате и достигнућа, чији значај има размјере и допринос афирмацији Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Јохана Гуденуса, замјеника градоначелника Беча.