Делегација СНСД-а на позив КП НР Кине на самиту у Букурешту

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Делегација Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ предвођена потпредсједником Марком Видаковићем борави на позив Комунистичке партије НР Кине у Букурешту, гдје учествује на самиту "Дијалог политичких партија Кине и земаља Централне и Источне Европе".

Самит се одржава у оквиру пројекта "Појас и пут", који Комунистичка партија Кине спроводи у сарадњи са европским земљама, а на скупу учествују делегације политичких партија из 18 земаља Централне и Источне Европе.

Потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић, који предводи делегацију СНСД-а, учествовао је у панел дискусији "Појас и пут: Улога младих" и истакао значај Самита као платформе за размјену идеја, мисли и различитих политика.

"Сматрам да ће овај самит, посебно младима, допринијети унапређењу обостраног разумијевања те постати мост сарадње између Кине и земаља Централне и Источне Европе", рекао је Видаковић.

Он је навео да овакве иницијативе морају бити базиране на једнакости и поштовању свих учесника.

"Имплементација овог програма омогућава младима да прошире своје визије и лакше остваре своје циљеве. Млади вјерују у овај програм, који ће им омогућити више шанси за запошљавање и разноврсније послове у будућности, стога је неопходно константно улагати у њихово образовање", истакао је Видаковић.

Видаковић је нагласио да равномјерни економски развој неће ријешити све геополитичке проблеме земаља учесница, али ће умањити доминацију великих и обезбиједиће стабилан привредни раст и животни стандард.

Он је подсјетио на реализоване и потенцијалне енергетске и инфраструктурне пројекте које Република Српска реализује у сарадњи са Кином.

Делегацију Комунистичке партије Кине на овом самиту предводи Лиу Јуншан (Liu Yunshan), прворангирани секретар Централног секретаријата и члан Сталног комитета политичког бироа Комунистичке партије Кине.

Учешће делегације СНСД-а на Самиту наставак је успјешне сарадње и пријатељских односа између двије странке.

Делегација СНСД-а прошле године била је у посјети Кини, а затим је услиједила посјета делегације Комунистичке партије Кине Републици Српској.