Додик: У исплати клириншког дуга проблем са процедурама

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је у исплати клириншког дуга проблем са процедурама јер је тек прије два дана БиХ доставила потребан документ руском Министарству финансија.

 

"Тамо је речено да ће оног трентука када стигне беспријекорна документација, новац у року од 40 дана бити уплаћен на рачуне БиХ, односно за кориштење ентитета и других корисника. До кашњења је дошло код нас, јер смо имали времена да донесемо одлуке у Предсједништву и парламенту БиХ, али тек су сада створени услови за тако нешто и чекамо реализацију", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

На питање новинара да ли је у посљедњих мјесец дана авионом Ваздухопловног сервиса летио за Крф и Љубљану и због чега, Додик је рекао да у томе ништа није тајна и да овај авион служи за превоз функционера Српске.

"У том погледу, апсолутно је све доступо у надлежним службама, а имам обавезу да о томе информишем одређене органе. Путујем авионом, али немам обавезу да говорим гдје сам био и шта радио, а све је у складу са законом", каже Додик.

Руски клириншки дуг настао је прије рата у БиХ и односи се на ненаплаћена потраживања овдашњих предузећа, која су своје производе испоручиле у Русију.

Захваљујући ангажовању власти Републике Српске и предсједника Српске Милорада Додика, БиХ ће једина добити поменути дуг у новцу, а не у роби.