Додик: Понуда од 93 милиона КМ је одлична за "Љубију"

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да је одлична понуда од 93 милиона КМ, колико нови купац /компанија "Израел инвестмен груп"/ нуди за 49 одсто акција Владе у руднику "Љубија" и да то представља битну финансијску стабилност у Српској.

Он је нагласио да је тај понуђач за власт у Српској легитиман чим доноси гаранцију најважнијих европских банака, да у том погледу нема разлога за сумњу, те нагласио да нови купац даје и гаранцију за одржавање постојећих радних мјеста.

Додик је подсјетио да је Влада Српске мањински власник у руднику "Љубија" јер је раније Влада ПДП-а и СДС-а продала овај рудник, као и да "Митал" путем фризирања цијена испорука и осталог доводи до позиције да тамо нема добити.

"Доводи нас до позиције да смо ми тамо периферни, да 49 одсто фирме не значи ништа и да нас нико ништа не пита. Рецимо, имате добити од десет или од пет милиона на годишњем нивоу, они донесу одлуку да се та добит употријеби за реинвестирање, а ми не можемо да добијемо ништа. Ми смо одлучили да то продамо", рекао је Додик за "ТВ1".

На питање зашто је коалициони партнер СНСД-а против продаје рудника "Љубија", Додик, који је лидер СНСД-а, рекао је да коалициони партнер има свој рачун, има један приступ, да је лидер те партије из Приједора, гдје је управа "Митала" обезбиједила подршку радника и синдиката и да се тамо прави лажна представа да ће доћи до губитка радних мјеста.

Он је напоменуо да је "Митал" понудио 63 милиона и то невољно.

Коментаришући тврдње опозиције да Ари Ливне стоји иза овог пројекта, Додик је рекао да је "Ливне човјек који је више учинио за Републику Српску него цијела опозиција заједно, а поготово те смлате као што су Игор Црнадак и Бранислав Бореновић, који сада покушавају да на Ливнеу праве неку политику".

"Ари Ливне је мој пријатељ и то је несумњиво. Ја знам савршено добро шта jе он учинио. Самом мени је обезбиједио да се два пута сусретнем са покојним предсједником Шимон Пересом у Израелу и поносан сам на то, да будем тамо, да имамо добру сарадњу и да је развијамо", истакао је Додик.