Pадници имају право да протестују, али реструктурисањe нeминoвнo

Подијели

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да радници "Жељезница Републике Српске" имају право да протестују, али да Влади треба њихова помоћ и подршка у процесу реструктурисања предузећа.

"Ситуација у ''Жељезницама'' је веома компликована и управо из тога разлога смо ушли у аранжман са Свјетском банком да бисмо реструктурисали цјелокупно предузеће и обезбиједили његову одрживост", рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она сматра да је забрињавајуће то што радници, како јој се чини, нису довољно обавијештени о свему што ће Влада радити у вези са овим предузећем.

"Радници морају да буду обавијештени о ономе што се ради, о ономе што је план Свјетске банке и да им се јасно стави до знања да ће се свако збрињавање радника вршити у складу са законом и правима која им припадају", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да никада није било ријечи о масовном отпуштању радника, нити о томе да се ствари преко ноћи промијене.

"Неки кораци предвиђени су за неколико година унапријед да би предузеће постало одрживо и могло да исплаћује плате радницима", појаснила је Цвијановићева.

Наводећи да разумије да су радници фрустрирани, Цвијановићева је указала на чињеницу да, упркос свим потешкоћама и знатном смањењу обима посла, они редовно добијају плате и извршавају се све обавезе према држави.

"Проблем је настао због дуговања из претходног периода. Радници имају право да своја потраживања остварују у потпуности у складу са законом, али је 20 милиона КМ пресуда, које су легле за разлику у топлом оброку коју су радници добијали, предузеће учинило још проблематичнијим и отежало нашу позицију да га реструктуришемо", упозорила је Цвијановићева и изразила наду да ће ова ситуација бити превазиђена.

Она је навела да жељезнички путнички саобраћај готово да не даје никаве резултате и није профитабилан, већ има социјалну димензију, али и да је у теретном саобраћају смањена активност, што је све понукало да се уђе у реструктурисање.